2024/05/18

Kontrabandos mastai šovė į viršų

Kol Lietuvos premjeras svajoja, kaip sutramdyti šešėlinę ekonomiką, kontrabandinių prekių mastai šalies miestuose ir ypač kaimuose auga kaip ant mielių. Kupiškio rajono apylinkės teisme per pastaruosius dvejus metus bylų dėl akcizais neapmokestinamų prekių laikymo, gabenimo, naudojimo ar realizavimo išnagrinėta trigubai daugiau nei ankstesniais metais. O šiuo verslu užsiimančių gyventojų nuo nelegalių pajamų šaltinio neatgraso net ir didžiausios baudos.

Ne iš gero gyvenimo

„Aišku, kad baisu. Bet ką reikėjo daryti – pardavinėjau, kad geriau gyvenčiau. Jei būčiau turėjusi darbą, to nebūtų prireikę“, – nurodydama pagrindinę priežastį, kodėl ėmėsi nelegalios prekybos kontrabandinėmis cigaretėms, pokalbį su „Kupiškėnų mintimis“ pradėjo ne vienerius metus mūsų rajone šiuo verslu užsiėmusi ir už tai teismo nubausta Vanda (vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

Moteris pasakojo į kontrabandos tinklus įlindusi susiklosčius sunkioms gyvenimo aplinkybėms. Likusi viena, be darbo ir su trimis vaikais ji sulaukė pasiūlymo pardavinėti savo kaimo gyventojams akcizais neapmokestintas cigaretes iš Rusijos.

Klientų Vandai niekada netrūkdavo – jos prekės visada buvo bent dviem litais pigesnės nei parduotuvėje.

Uždirbti milijonų iš tokio verslo, anot jos, neįmanoma – pašnekovė tvirtino likdavusi patenkinta, jei per mėnesį gaudavo nors minimalaus atlyginimo dydžio pajamas.

Bylų padaugėjo

Nemaži pirkėjų srautai ne tik pelną nešė nelegaliai prekybininkei, bet ir kėlė didžiulę baimę, kad prekių pirkėjai neišduotų jos teisėsaugai. Žinoma, nelegalių prekių įsigiję gyventojai, taip pat rizikuoja patekti į teisėsaugos nemalonę. Dėl šios priežasties, pasak pašnekovės, jos pirkėjai kontrabandines cigaretes parsinešę namo persidėdavo į parduotuvėje pirktų rūkalų pakelius.

„Įsivaizduokite, kaip jaučiausi, kai užsiimdavau tokia veikla – širdis sudrebėdavo vos pamačius policijos automobilį. Kontrabandinėmis cigaretėmis prekiavau gana ilgai, bet skundų policijai sulaukiau po kiek laiko. Iki tol žinojau, kad ne visiems žmonėms patinka, kuo aš užsiiminėjau. Buvo atvejų, kai dėl to kildavo skandalų mano aplinkoje“, – pasakojo Vanda.

Tačiau, ko gero, retas šešėlinio verslo atstovas meta savo nelegalų darbą dėl ramesnių naktų. Kupiškio rajono apylinkės teismo administracijos sekretoriaus Artūro Jančio duomenimis, jau porą metų iš eilės itin daugėjo administracinės teisės pažeidimo bylų dėl akcizais apmokestinamų prekių laikymo, gabenimo, naudojimo ar realizavimo pažeidžiant nustatytą tvarką, ir dalis pažeidėjų į teismo rankas dėl kontrabandos pakliuvo nebe pirmą kartą.

2010 metais teismas ištyrė 14 tokių nusikaltimų, o šiemet per pirmus penkis mėnesius – jau 6.

„Lyginant pastaruosius penkerius metus, galima pastebėti, jog minėtų bylų daugėti pradėjo nuo 2010 m. Ankstesniais metais (2007-2009 m.) jų skaičius neviršydavo 5, tik 2006 m. buvo didesnis“, – sakė A. Jančys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video