2024/05/18

Pavasarį abiturientams – pats mokslų įkarštis

Šiemet paskutinis skambutis nuskambės 406 abiturientams. Bendrojo lavinimo mokyklose mokosi 305 dvyliktokai, o Kupiškio technologijos ir verslo mokykloje (KTVM) – 101 mokinys.

„Jeigu seniau mokinių mažėjimą jausdavome pradinėse, tai dabar jis akivaizdus būtent vyresnėse klasėse“, – sakė rajono Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius. – Šiemet yra pati gausiausia abiturientų laida. Kitais metais jų bus jau mažiau ir tokia tendencija liks ateinančius kelerius metus.“

Dabar abiturientams pats mokymosi įkarštis, kupinas nerimo ir vilties, nes egzaminų karuselė vis labiau įsisuka.

Egzaminai

Įskaitas dvyliktokai pradėjo laikyti nuo kovo mėnesio. Kompiuterinio raštingumo įskaita buvo kovo 31 d., lietuvių kalbos – balandžio 18-19 d., užsienio kalbos – balandžio 20-21 d.

Visi abiturientai privalomai laikys lietuvių kalbos egzaminą. Kokius kitus pasirinkti egzaminus – jų apsisprendimo laisvė. Daugiausiai rinkosi matematikos, istorijos, anglų kalbos egzaminus.

Egzaminų centras, kaip ir seniau, yra Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija, nes norint, kad mokykloje būtų laikomas valstybinis egzaminas, reikia 65 mokinių. Valstybiniam lietuvių kalbos egzaminui laikyti bus du centrai – Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija ir Povilo Matulionio pagrindinė mokykla, nes vienoje mokykloje visi abiturientai netelpa. Jį – jau šeštąjį – abiturientai laikys birželio 1 d.

Dvyliktokai jau laikė vokiečių, rusų, šį šeštadienį bus anglų kalbos egzaminas, kurį pasirinko 100 mūsų rajono abiturientų, o gegužės 28 d. – prancūzų kalbos. Šiemet nė vienas abiturientas nepasirinko vokiečių ir prancūzų kalbų egzaminų. Rusų kalbos egzaminą pasirinko tik 4 dvyliktokai, todėl egzamino laikyti vyko į Rokiškį. Rokiškyje bus laikomas ir informacinių technologijų egzaminas.

Muzikos egzaminą šiemet pasirinko 1 abiturientas. Vokiečių kalbą pernai buvo pasirinkęs 1 dvyliktokas, o prancūzų kalbos egzamino jau antri metai niekas nepasirenka.

Pasak Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistės Rimos Balzarevičienės, šiemet gana gausiai – net 43 mokiniai pasirinko technologijų egzaminą, kuris vyksta nuo kovo 8 d. iki gegužės 27 d. Tai, ko gero, pats palankiausias mokiniams egzaminas, kurį gali rinktis jau antri metai. Jam reikia atlikti pasirinktą darbą – padaryti stalą, kėdę ar kokį dirbinį. Galima tik spėti, kad galbūt tie mokiniai galvoja apie žemesnio lygio mokyklas, nors tai nėra blogai. Profesinis mokymas lyg ir buvo paliktas šone, o dauguma abiturientų veržėsi mokytis būtent tik aukštosiose mokyklose.

Egzaminų tvarka

Pasak R. Jociaus, tvarka, kuomet egzaminai prasideda dar nepasibaigus pamokoms, mokiniams yra gera, gal tik daugiau papildomų sunkumų mokytojams, aptarnaujančiam mokyklos personalui, kai egzaminai vyksta šeštadienį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video