2024/09/24

Buvusiam politikui už kyšį – belangė ir bauda

Už 60 tūkst. litų iš verslininko reikalautą kyšį buvusiam Kupiškio rajono savivaldybės tarybos nariui Virginijui Andrijauskui Panevėžio apygardos teismas paskyrė ketverių metų laisvės atėmimo bausmę. Tai pusė už tokį nusikaltimą grėsusio didžiausio atpildo. Teismas taip pat nutarė iš kaltinamojo konfiskuoti 10 tūkst. litų vertės turto, kuris gautas iš nusikalstamos veiklos.

Praėjusį penktadienį baigta nagrinėti Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorų perduota baudžiamoji byla dėl bankroto administratoriaus V. Andrijausko neteisėtų veiksmų jo darbe.

Šis kupiškėnas kaltintas tuo, kad užpernai birželio 11 dieną paskirtas bankrutuojančios Panevėžio bendrovės „Egivela“ administratoriumi, tų pačių metų rudenį iš jos savininko pareikalavo 60 tūkstančių litų už pažadą netinkamai organizuoti ūkinės finansinės veiklos patikrinimą ir nefiksuoti bendrovėje rastų pažeidimų.

Sutikęs su verslininko 10 tūkst. litų nusiderėtu kyšiu V. Andrijauskas per penkis kartus iš jo ėmė tam tikras pinigų sumas. Buvusio Kupiškio rajono tarybos nario nusikalstamus veiksmus sekė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai. Šie bankroto administratorių su 12 tūkst. litų kyšiu sulaikė praėjusių metų liepos mėnesį. Tuomet jam buvo skirtas mėnesio areštas.

Įvertinęs byloje surinktus ir teisminio nagrinėjimo metu ištirtus įrodymus, Panevėžio apygardos teismas konstatavo, kad kaltinamojo V. Andrijausko padaryta veika – nusikalstama ir atitinka nusikaltimo, numatyto Baudžiamojo kodekso straipsnio dėl kyšininkavimo 3 dalį. Nuspręsta, kad kaltinamasis, būdamas valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu, už neteisėtą neveikimą vykdant įgaliojimus, iš jo administruojamos bendrovės akcininko tiesiogiai reikalavo didelės vertės kyšio.

Už šį nusikaltimą kupiškėnui paskirta 4 metų laisvės atėmimo bausmė bei nutarta iš jo konfiskuoti turto už 10 tūkst. litų.

Įvykį tyręs prokuroras Rimantas Vagrys kyšininkavimu kaltinamajam siūlė kiek griežtesnę bausmę – metais ilgesnę laisvės atėmimo bausmę ir 10 tūkst. litų vertės turto konfiskavimą. Pagal įstatymus už V. Andrijausko nusikaltimą gali būti taikoma net 8 metų kalėjimo bausmė, kadangi jis savo naudai paėmė didesnį negu 250 MGL litų vertės kyšį.

Paskelbto nuosprendžio nuteistas bankroto administratorius „Kupiškėnų mintims“ komentuoti nepanoro. Jis teigė kol kas svarstąs, ar sprendimą skųs aukštesnėms instancijoms.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video