2024/09/24

Skapiškio vidurinę išgelbėtų tik gandrai

Apie tai, jog nuo kitų metų dėl sumažėjusio mokinių skaičiaus Skapiškio vidurinė mokykla gali būti reorganizuota į pagrindinę, kalbama jau beveik metai. Tačiau kovo 31 d. vykusiame paskutiniame senosios rajono Tarybos posėdyje šios mokyklos tipo ir pavadinimo keitimo klausimo svarstymas buvo atidėtas, kadangi Kultūros, švietimo, sporto ir teisėsaugos komitetas šiam siūlymui nepritarė.

Pasidomėjome, kokios abejonės dėl Skapiškio vidurinės mokyklos statuso pakeitimo kilo rajono politikams, ką apie tai galvoja šios ugdymo įstaigos vadovai.

Norėtų išlikti

Skapiškio vidurinės mokyklos direktorė Birutė Zaborskienė sakė, kad ir mokytojai, ir mokiniai, ir jų tėvai yra suinteresuoti, kad miestelyje išliktų vidurinė mokykla. Šiuo klausimu jau prieš metus imta diskutuoti su rajono vadovais, Kultūros ir švietimo skyriumi, kai buvo nutarta nebeformuoti 11 klasės. Didžiausia bėda – mokinių stygius. „Šiuo metu mūsų mokykloje mokosi 193 mokiniai. Jei ji praras vidurinės statusą, tai netolimoje ateityje bus pasmerkta išnykti. Dabar mažiausias galimas mokinių skaičius klasėje yra – 15. Šiais mokslo metais 10 klasę lanko 13 mokinių, 9 klasę – 14, aštuntą – 26. Leidus formuoti klases su 13 mokinių, mums, ko gero, pavyktų bent iki 2015 m. išlaikyti vidurinės mokyklos statusą. Ir vaikams mokytis savame miestelyje būtų patogiau. Žinoma, gabiesiems niekas nedraudžia pasirinkti gimnaziją. Tačiau masiškiau į ją mūsų mokiniai pradėjo plūsti tik pernai, kai nebeliko 11 klasės. Šiaip kasmet į ją pereidavo 2-3 vaikai“, – dėstė problemos esmę direktorė.

B. Zaborskienės nuomone, jų mokykla turi normalias darbo sąlygas, užtektinai mokymo priemonių, sporto salę, biblioteką. Čia dirba geras 29 mokytojų, iš kurių net 17 vietiniai, kolektyvas. Brandos egzaminų rezultatai mokyklai irgi nedaro gėdos. Taigi vidurinė mokykla Skapiškyje galėtų ir toliau sėkmingai gyvuoti. Visgi pašnekovė pripažino, kad ji neturinti vilties, jog ilgai pavyktų išlaikyti nepakitusį mokyklos statusą. Nebent įvyktų stebuklas ir labai pagerėtų demografinė visos šalies ir jų miestelio situacija. O pastaruoju metu rajone kasmet sumažėja vidutiniškai po 30 vaikų.

Direktorė patikino, kad pasikeitus mokyklos tipui, darbuotojų etatų mažinti neketinanti. Žinoma, mokytojams darbo krūvis gerokai sumažėtų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video