2024/09/24

Praūžė Kaziuko – Aleksiuko šventė

Nors Kaziuko mugė Kupiškio mieste surengta vos ne mėnesiu vėliau nei įprasta, pati šventė nuo to prastesnė netapo. Šeštadienį šurmulys prie Kupiškio kultūros namų girdėjosi jau iš tolo. Čia nuo pat ryto minios žmonių rinkosi, derėjosi ir pirko įvairias pardavėjų suvežtas prekes. Ši šventė nuo praėjusių skyrėsi ir tuo, kad buvo skirta vieno garsiausių Kupiškio liaudies muzikantų 100 gimimo metinėms paminėti.

A. Kriūkos garbei

Kaziuko mugės organizatoriai šiemet nusižengė tradicijoms ir šventę surengė vos ne mėnesiu vėliau nei visoje Lietuvoje. Tam buvo priežastis – šiemet Kupiškis švenčia savo praeityje garsaus liaudies muzikanto Aleksandro Kriūkos 100-ąsias gimimo metines. Jo garbei surengtas liaudiškos muzikos koncertas.

Savo pasirodymus kupiškėnams pristatė kapelos iš Panevėžio, Miežiškių, Rokiškio, Raudondvario, Zarasų, Alizavos, Noriūnų, Salamiesčio. A. Kriūkos dainų repertuarą sugrojo Mindaugas Šlapelis, Alfredas Buška, Asta Petronienė. Liaudiškų šokių virtinę pademonstravo ratelis „Vaivora“.

Vakaro žvaigžde tapo užsienyje aktyviai gastroliuojanti liaudiškos muzikos kapela iš Vilniaus „Sutaras“.

Renginyje dalyvavusius pavienius atlikėjus bei kapelas vertino ir nominacijas skyrė Skapiškio kultūros namų kapela.

Jauniausio tradicijos tęsėjo nominaciją pelnė skapiškėnas M. Šlapelis. Šventės atradimu tapo vokalinė moterų grupė iš Raudondvario „Rūta“. Už muzikinę meistrystę komisija apdovanojo muzikantą iš Kupiškio A. Bušką, už savitą tradicijų interpretavimą – liaudies muzikantą iš Varėnos Stasį Jundą.

Nuo papuošalų iki žaislų

Didžiausios sėkmės šeštadienį sulaukė tautodailės mugė. Joje prekybininkų buvo tiek, kad prekystaliai stovėjo ne tik kultūros centro vitražų sakėje ir fojė, bet ir lauke.

Savo prekes siūlė ne tik mūsų rajono tautodailės mėgėjai ir profesionalai, bet ir svečiai iš kitų rajonų.

Iš Panevėžio bendruomenių rūmų atvykusios neįgaliųjų būrelio „Šviesos arka“ vadovė Monika Mardosienė kartu su viena savo grupelės auksaranke kupiškėnams siūlė įvairių rankdarbių: nuo siūtų žaislų iki dekupažu dekoruotų dėžučių. Viešnios pasakojo pirmą kartą apsilankiusios Kupiškio tautodailės mugėje, tačiau prekyba moterys nesiskundė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video