2024/09/24

Į didelius europinius pinigus bendruomenės žiūri atsargiai

Europos Sąjunga Lietuvos kaimui mestelėjo pusantro milijono litų. Projektus ir anksčiau rašiusios mūsų bendruomenės labai nedrąsiai žengia prie šio pinigų maišo. Iš dvidešimt trijų Kupiškio rajono bendruomenių tik devynios ryžosi pasinaudoti šia proga. Beveik visos jos už Europos Sąjungos pinigus nusprendė atlikti remonto darbus.

Šiais metais pirmą kartą kaimo bendruomenės kviečiamos pasinaudoti 1,5 mln. litų Europos Sąjungos parama. Šiems pinigams pasiimti kaimo bendruomenių bei įstaigų projektų paraiškų laukiama iki kovo mėnesio pabaigos.

Devynių Kupiškio rajono bendruomenių raštiškai pateiktų kaimo vizijų laukia ir Kupiškio rajono vietos veiklos grupė (VVG). Joms pritarta ir paskutiniame Kupiškio rajono tarybos posėdyje.

Kaip „Kupiškėnų mintims“ sakė Kupiškio rajono VVG pirmininkė ir projektų vadovė Neringa Čemerienė, projektų rengimas šiai paramai beveik nesiskiria nuo seniau vykdytų. Tik anksčiau projektams būdavo skiriama iki 20 tūkst. litų suma, o iš dabar siūlomos paramos bus galima apmokėti apie 100 tūkst. litų kainuojančius darbus.

Tačiau ne visos mūsų rajono bendruomenės panoro pasinaudoti siūlomais pinigais. „Kol kas į šią paramą pretenduoja Kupiškio rajono viešoji biblioteka, Adomynės pagrindinė mokykla ir devynios rajono bendruomenės. Kodėl ne visos bendruomenės rašo projektus, nežinau – turbūt laukia, kaip pasiseks pirmosioms dalyvėms“, – sakė N. Čemerienė.

Beveik visi mūsų rajone rengiami projektai, anot N. Čemerienės, skirti remonto darbams. 10 procentų jiems reikalingų lėšų bus skirta ir iš valstybės biudžeto.

Laisvalaikiui praleisti

Dideli planai pasinaudojant Europos Sąjungos pinigais kuriami Noriūnuose. Čia bendruomenės pirmininkė Daiva Bubulienė pasakojo kartu su savo bendruomenės nariais rengianti projektą, pagal kurį ruošiamasi sutvarkyti šios gyvenvietės bendrabučio pastatą. Jame bendruomenės reikmėms skirti keturi pirmojo aukšto kambariai.

Juos pertvarkę į bendras patalpas noriūniečiai čia planavo įrengti socialinių paslaugų centrą. Tačiau po gyventojų apklausos nuspręsta įkurdinti užimtumo ir laisvalaikio centrą.

Jame, pasak D. Bubulienės, vaikai, jaunimas ir vyresnio amžiaus žmonės galėtų užsiimti įdomia veikla. Jei šiam projektui bus skirta apie 200 tūkst. litų reikalingų lėšų, gana prastos būklės bendrabutyje bus atliktas kapitalinis remontas bei supirkta visa įranga. Bendruomenė planuoja įsigyti kompiuterį, baldų, žaislų ir net masažinę lovą.

Sunkus darbas

„Mūsų rengiamame centre galėtų vykti įvairūs vakarai. Taip pat kviestume lektorius ir rengtume gyventojams seminarus, – kalbėjo Noriūnų bendruomenės pirmininkė. – Dažnai mūsų gyvenvietėje galima pamatyti vežimėlius gatvėmis stumiančias mamas. Jos galėtų ateiti į centrą, vaikus nuvesti į žaidimo kambarius, o pačios prisėsti prie kompiuterio ar užsiimti kokia nors veikla.“

Itin mažai užimtumo galimybių, pasak D. Bubulienės, Noriūnuose siūloma jaunimui. Nors bendruomenė, anot jos, nuolat prašo Noriūnų laisvalaikio centro įtraukti į savo veiklą jaunus žmones, apčiuopiamų rezultatų taip ir nesulaukia.

„Rengdami šį projektą norime skatinti gyventojų užimtumą, bendruomeniškumą“, – akcentavo D. Bubulienė.

Tai jau antrasis šios 2007 metais susikūrusios bendruomenės projektas. Anksčiau iš Žemės ūkio ministerijos lėšų minėto bendrabučio langams pakeisti bei laiptams sutvarkyti buvo skirta 21 tūkst. projektinių lėšų.

„Kas nėra susidūręs, tam gali atrodyti, kad rašyti projektus lengva. Bet šiam darbui reikia daug žinių – mūsų bendruomenė lanko įvairius mokymus ir seminarus. Paruošti tinkamą projektą labai sudėtinga ir iki konkrečių darbų praeina nemažai laiko“, – apie projektų rengimą kalbėjo D. Bubulienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video