2024/09/24

Rinkimų akibrokštas – kandidatas ne savo noru

To dar nebuvo ne tik mūsų rajone, bet ir Lietuvoje. Artėjant rinkimų į savivaldybių tarybas finišo tiesiajai, paaiškėjo, jog kai kurie kandidatai į rajono Tarybą nežinojo, kad jie kandidatai. Yla iš maišo pradėjo lįsti tuomet, kai gyventojai pradėjo gauti rinkėjo korteles ir visų partijų bei nepriklausomų kandidatų rinkiminių programų pagrindinių nuostatų informacinį leidinį.

74-erių metų Kupiškio miesto gyventoja skaitydama partijos „Jaunoji Lietuva“ kandidatų sąrašus rado ir savo pavardę.

Prašė pasirašyti

„Paskambino dukros anyta ir pasakė, jog netrukus pas mane turėtų ateiti geras žmogus, kuris nori, kad už jį pasirašytumėm, kad žmonės galėtų balsuoti, – pradėjo pasakojimą Aldona Urbonienė. – Atėjęs žmogus prisistatė, pasakė esąs Dangirdas Mikšys. Paprašė manęs paso ir kažką iš jo nusirašė, paskui dar man reikėjo pasirašyti. Po keleto dienų vėl atėjo, prašė „Sodros“ knygelės ir dar kartą pasirašyti. Kai paklausiau, kodėl taip daug kartų reikia pasirašyti, atsakė, jog taip reikia, nes čia tokie dokumentai. Kai atėjo trečią kartą ir paklausė, kiek kainuoja mano butas, jau ne juokais išsigandau – dar pagalvojau, kad jeigu dar kartą ateis – nebeįsileisiu. Tuo viskas ir baigėsi. Kur pasirašiau, neskaičiau, pasitikėjau žmogumi.“

Kam reikėjo tų senolės parašų, pradėjo aiškėti visai neseniai, kai Aldonai paskambino draugė ir pasiteiravo, ar tikrai ji kandidatuojanti į rajono Tarybą, nes įrašyta partijos sąraše. Tuomet A. Urbonienei pasidarė labai neramu, nors pašnekovei užginčijo, kad taip negali būti. „Eidama gatve sutikau D. Mikšį, sakau, kur tu mane įrašei, ką tu pridirbai, išbrauk iš kažkokių sąrašų, – pasakojo A. Urbonienė. – Jis sako, atsiprašau, daugiau taip nebus.“

Kad buvo apgauta, A. Urbonienė galutinai suprato, kai jos dukra, gavusi rinkėjo kortelę ir informacinį leidinį, partijos „Jaunoji Lietuva“ kandidatų sąrašuose aptiko ne tik savo mamos, bet ir anytos O. A. V. pavardę.

„Tuomet pagalvojau, kad negali būti tiek sutapimų, – sakė A. Urbonienės dukra. – Kaip taip galima tyčiotis iš seno žmogaus. Tokių metų staiga tapti partijos nariu, kandidatuoti į rajono Tarybą – kažkokia nesąmonė.“

Naujieną, jog yra kandidate į rajono savivaldybės Tarybą, O. A. V. sužinojo iš A. Urbonienės. Taip abi uošvės prieš savo valią tapo partinėmis ir kandidatuoja į valdžios organus.

„Pažiūrėk, dabar mes abi partinės, priklausom „Jaunajai Lietuvai“, – dar pajuokavo dukros anytai A. Urbonienė. Pastaroji sužinojusi, jog A. Urbonienė eis ieškoti teisybės, taip pat paprašė, kad ją išbrauktų iš tų sąrašų.

Kupiškio rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkui Rolandui Aukštikalniui pasiteiravus, ar A. Urbonienė turi kandidato pažymėjimą, pastaroji atsakė, kad jokio pažymėjimo niekas jai nedavė. Nežinojo senolė ir apie tai, jog ji dabar, kaip kandidatė, turi asmens neliečiamumo imunitetą.

Bet pats netikėčiausias ir daug klausimų užduodantis yra momentas, kaip ir kas galėjo už šias moteris užpildyti turto ir pajamų deklaracijas Valstybinėje mokesčių inspekcijoje. Tai turėjo padaryti visi kandidatai, tai padarė ir jos, nes jų visi dokumentai yra tvarkingi. Internete paskelbti turto ir pajamų deklaracijos duomenys skelbia, jog viena kandidatė turi turto už 7 tūkstančius, o kita – už 10 tūkstančių litų.

Priešų darbas

Pasiteiravus paties Dangirdo Mikšio, kaip buvo renkami kandidatai, sudaromi sąrašai, pastarasis atsakė, kad buvo kalbama su žmonėmis. Į klausimą, kas už A. Urbonienę deklaravo jos turtą ir pajamas, pašnekovas negalėjo atsakyti. „Nežinau, kodėl ji sako, kad nežinojo, nesuprantu aš šito reikalo, labai gaila, kad taip nutiko, – sakė D. Mikšys. – Ji pasirašė, kad sutinka kandidatuoti, žinojo apie tai. O kad neskaitė, tai jos reikalas. Jeigu paduota, tai reikia skaityti, susipažinti. O kelios damos sako, kad nežinojo? Aš šiuo atveju įžvelgiu priešų darbą, norą mane sužlugdyti. Esu doras ir sąžiningas pilietis.“

Pasak D. Mikšio, kandidatų amžius nėra svarbu, juk ir vyresni gali teikti konstruktyvius pasiūlymus, o čia jam kandidates pasiūlė geri žmonės. „Man žmonės sako, tu tik eik, o mes tau padėsim. Žmonės nori tvarkos, nori teisybės“, – kalbėjo D. Mikšys.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video