2024/09/24

Abiturientams pavasario atostogos kitu laiku

Artėja brandos egzaminų laikas. Kasmet jų rengimo tvarka šiek tiek keičiasi. Kokių naujovių bus šiemet, įdomu ne tik patiems abiturientams, bet ir jų tėvams. Apie tai papasakojo 2011 m. brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo koordinatorė, Kultūros ir švietimo skyriaus vyr. specialistė Rimutė Balzarevičienė.

Pasak R. Balzarevičienės, šiemet, visų pirma, yra naujovių egzaminų rengimo tvarkaraštyje. Antai užsienio kalbos egzaminai vyks keturis gegužės šeštadienius (7 d., 14 d., 21 d. ir 28 d.). Privalomos prieš egzaminus įskaitos abiturientams vyks per pavasario atostogas (balandžio 18 d. – 22 d.). Dėl to jiems atostogos mokyklų tarybų sprendimu bus nukeltos į kitą laiką.

Pašnekovė pridūrė, jog yra pakeitimų ir pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimo tvarkoje. Dešimtokams lietuvių k. patikrinimas žodžiu prasidės nuo vasario 10 d. ir tęsis iki balandžio 29 d. Jis vyks trimis etapais. Ankstesniais metais tokiam patikrinimui būdavo skiriamos dvi dienos.

Pagrindinė brandos egzaminų sesija prasidės gegužės 7 d. ir baigsis birželio 16 d. Vyks ir pakartotinė egzaminų sesija, per kurią egzaminus galės laikyti tik tie abiturientai, kuriems dėl ligos, artimųjų mirties ir panašių ypatingų atvejų egzaminai buvo atidėti. Liepos 8 d. pakartotinėje sesijoje tik vienintelį lietuvių k. valstybinį egzaminą galės perlaikyti ir tie, kurie gavo neigiamą jo įvertinimą. Visus kitus egzaminus pageidaujantieji perlaikyti tai galės padaryti kitais metais.

Šiais metais liko tik keturi mokykliniai egzaminai: muzikologija, muzika, dailė ir geografija.

Kad gautų brandos atestatą, abiturientai turės išlaikyti du egzaminus, iš kurių lietuvių k. yra privalomas visiems, o kitą gali rinktis. Pretenduojantys studijuoti aukštojoje mokykloje privalės išlaikyti ne mažiau kaip tris valstybinius egzaminus. Moksleivių pageidavimu leidžiama laikyti ir daugiau egzaminų. Tačiau ne daugiau kaip 6, įskaitant ir privalomąjį lietuvių k. egzaminą.

R. Balzarevičienė pabrėžė, kad visi kandidatai prašymus laikyti pasirinktus egzaminus šiemet turi pristatyti iki kovo 7 d. Tai irgi naujovė, nes pernai tiems prašymams pateikti buvo numatytos kelios datos.

2011 m. brandos egzaminų bazine mokykla yra paskirta Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazija. Mokyklai būti brandos egzaminų centru užtenka, kad egzaminą susirinktų laikyti ne mažiau kaip 19 abiturientų.

Valstybinius brandos egzaminus vertins Nacionalinio egzaminų centro sudaryta komisija. Mokyklinius – vietos mokytojai.

Šiemet brandos atestatus turėtų gauti 406 (tarp jų 101 iš Kupiškio technologijos ir verslo mokyklos) rajono abiturientai. Tikslus laikančiųjų brandos egzaminus skaičius paaiškės kovo viduryje.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video