2024/09/24

Dovana paliekantiems gimtinę – duonos riekelė

Lietuvoje emigracijos mastai vis didėja. Žmonės tikėdamiesi geresnio gyvenimo išvyksta iš gimtinės laimės ieškoti svetur. Valdžios atstovai teigia, kad tai normalus gyventojų judėjimas atsidarius Europos sienoms, ir didelio pavojaus, kad tauta išsivaikščios, nemato.

Praėjusį savaitgalį Kauno oro uoste vyko akcija, kurios metu išvykstantiems buvo dalijama šv. Agotos duona. Viena šios akcijos sumanytojų – mūsų rajono gyventoja Regina Vilčinskienė.

Tikslas – nebylus protestas

„Situacija Lietuvoje gana grėsminga – iš šalies išvyksta daug žmonių. Vienus svetur traukia geresnio darbo, gyvenimo perspektyvos, kiti iškeliauja mokytis. Daug išvykusių ten ir pasilieka, nes gimtinėje nemato jokio geresnio ateities vaizdo, – sakė R. Vilčinskienė. – Jauni žmonės Lietuvoje baigę mokslus neranda darbo, ir lieka vienintelė galimybė – išvykti svetur.“

Pasak pašnekovės, tokią akciją, siekdama atkreipti ne tik valdžios dėmesį į emigraciją, bet ir išreikšti nebylų protestą prieš valstybės neįgalumą bei pademonstruoti savo pritarimą išvykstančiųjų pasirinkimui, ji sugalvojo kartu su savo bendrakursėmis – Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto V kurso Ryšių su visuomene specialybės absolventėmis.

„Visos esame mamos, turime vaikus. Labai liūdna ir nejauku darosi, kai pamatai, kokiais mastais vyksta emigracija. Būnant oro uoste atrodė, kad žmonės ne emigruoja, o evakuojasi, – dalijosi pastebėjimais pašnekovė. – Labai sujaudino vaikinuko iš Marijampolės istorija, kai jis pėsčiomis grįžo iš Vokietijos į namus ir prarado kojas.“

Dalijo prie įėjimo

Vasario 5-oji buvo šv. Agotos diena. Katalikai tiki, kad pašventintas duonos gabalėlis saugo nuo nelaimių ir nugali bet kokį blogį. Ypač šv. Agotos duonos galia tikėta ginantis nuo gaisrų, o toli iškeliaujančiajam į baltą skepetą būtinai buvo įvyniojama šios stebuklingos duonos riekelė – kad saugotų kelionėje ir laimingai parvestų namo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video