2024/09/24

Aplinkosaugininkų galvos skausmas – atliekos

Kupiškio rajone kiekvienais metais užfiksuojama mažiau aplinkos apsaugos pažeidimų. Tokias žinias Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamentui (PRAAD) pranešė Kupiškio rajono agentūros aplinkosaugininkai, pristatę praėjusių metų savo darbo ataskaitą. Tačiau pas mus vis dar kyla daugiau oro taršos ir atliekų tvarkymo problemų.

Įpratimas – antras prigimimas

„Palyginti su ankstesniais metais, gamtos apsaugos situacija mūsų rajone gerėja. Turbūt žmonės išmoko tvarkytis ir prižiūrėti savo aplinką“, – „Kupiškėnų mintims“ sakė PRAAD Kupiškio rajono agentūros vedėja Vita Stančikienė.

Iš viso pernai minėtos įstaigos pareigūnai nustatė 98 gamtos apsaugos pažeidimus, tai – dešimčia mažiau nei 2009 metais.

Beveik pusė praėjusiais metais užregistruotų pažeidimų buvo dėl netinkamai tvarkomų atliekų. Kupiškio aplinkosaugininkai du kartus tikrino uždarytus sąvartynus. Pernai vasarą gyventojai, pasak V. Stančikienės, atliekas vežė tik į du priemiestinius šiukšlynus. O rudenį – tokių pažeidimų užfiksuota jau visuose rajono sąvartynuose.

Pagal juose išpiltas atliekas nustatyti ir nubausti šeši pažeidėjai. Po atliktų patikrų visų šešių rajono seniūnijų vadovai įpareigoti dar griežčiau kontroliuoti kelius į sąvartynus. Keturis kartus praėjusiais metais aplinkosaugininkai vyko į reidus, kurių metu bandė išsiaiškinti nelegalių sąvartynų iniciatorius. Pareigūnams pavyko nustatyti devynis aplinkos taršos nepavojingomis atliekomis atvejus ir nubausti aštuonis pažeidėjus.

„Kam vežti šiukšles į sąvartynus, kam jas pilti pamiškėse, jei turime konteinerius. Jei atliekos į juos nebetelpa, galima padėti šalia. Be to, visi mokame po 5 litus už atliekų rinkliavą. Įpratimas versti šiukšles į sąvartynus – dar labai stiprus“, – teigė V. Stančikienė.

O baudos už taršą nepavojingomis atliekomis, priklausomai nuo kiekio, siekia nuo 100 iki 7 000 litų. Maksimalią pinigų sumą galima pakloti, kai išverčiama traktorinė priekaba atliekų.

Skundė kaimynus

Iš viso Kupiškio rajono agentūros pareigūnai praėjusiais metais atliko 323 patikrinimus. Dalį jų aplinkosaugininkai tyrė gavę gyventojų skundus. Jų 2010-aisiais sulaukta net 79 (2009 m. – 62 skundai).

Didžioji dalis besiskundusių suteiktos informacijos, Kupiškio rajono agentūros duomenimis, pasitvirtino. Žmonės apie pastebėtus pažeidimus pranešdavo telefonu ir dažniausiai prisistatyti nepageidaudavo.

Trisdešimt skundų agentūra gavo dėl aplinkos taršos. Šeši asmenys pranešė apie atliekas deginančius kaimynus. Nors deginti, pasak pašnekovės, galima tik popierines šiukšles.

Septyni pranešimai buvo dėl neva netinkamai tvarkomų mėšlo rietuvių ir nuo jų sklindančių kvapų, keturi iš jų pasitvirtino.

Pažeidimų dėl srutų, pasak V. Stančikienės, pernai buvo žymiai mažiau nei ankstesniais metais: „Gyventojai pagaliau baigia išmokti tvarkyti savo ūkiuose kraunamas mėšlo krūvas. Jei anksčiau tokių atvejų nustatydavome net po dvidešimt, tai šiemet tik keturis.“

Pavojingi objektai

Nemaloniais kvapais gyventojus dažnai suerzina ir dvi rajono kiaulidės. Į bendroves „Kupiškio Akmenlita“ ir „Paryžė“, kuriose auginama iki 12 tūkst. kiaulių, aplinkosaugos pareigūnai praėjusiais metais vyko po kartą per tris mėnesius.

Bendrovėje „Kupiškio Akmenlita“ nustatyta, kad iš čia į orą patenka daugiau kaip 10 tonų teršalų per metus. „Paryžės“ kiaulidės aplinką užteršė 3 tonomis amoniako.

Dėl pavojingų atliekų tvarkymo patikrinta bendrovė „Irolanas“, IĮ „Skverbų autolaužynas“ bei stambiagabaričių atliekų aikštelė. O dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų – UAB „Simega“. Pastaruosiuose, pavojingais laikomuose objektuose pažeidimų nerasta.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video