2024/09/24

Iš ko gaminsime garnyrą?

Nuėję apsipirkti vis ilgiau stoviniuojame prie vitrinų ir sukame galvą, kaip išsitekti maistui skirtame šeimos biudžete, iš ko nugnybti, kad galėtum labai nekeisti savo mitybos įpročių. O nugnybti lyg ir nebėra nuo ko. Dar liūdniau pasidaro, kad ir antrąja mūsų duona vadinamos bulvės bei kitos daržovės ne tik brangs, bet jų apskritai gali nebelikti ant prekystalių, išvažiuos į Rusijos platybes.

Lietuviškos daržovės Olimpe

„Kupiškėnų turgaus“ paviljone daržovėmis ir vaisiais prekiaujančios moterys patvirtino, jog daržovių ir vaisių kaina kyla. Kitą savaitę bulvės dar kartą turėtų brangti. Rudenį jų kilogramas kainavo 0,80-1 Lt, o dabar jau – 1,30 Lt (mažos) ir 1,50 Lt (didelės). Morkos, svogūnai pabrango po 20 ct, o šviežių kopūstų kaina kilo nuo 1 iki 2,50 Lt. Brangsta ir obuoliai, nes Pasvalio r. Naradavos sodininkystės ūkio sandėliuose jų atsargos jau baigiasi. Pasak pašnekovių, parduodamą produkciją tenka branginti, nes jos kainas kelia tiekėjai ūkininkai. Tačiau pirkėjai daržovių iki naujo derliaus neturėtų pasigesti, jei smulkieji ūkininkai neims jų pardavinėti supirkėjams iš Rusijos.

„Lenkijos daržininkai ir sodininkai pernai labai nukentėjo dėl potvynių, o Rusijoje žemės ūkio kultūroms pakenkė didžiulė sausra. Tad dabar supirkėjai jau graibsto ir Lietuvoje išaugintas daržoves bei obuolius. O mes turguje visada stengiamės prekiauti daugiau lietuviška produkcija. Tikrai netiesa, jog pardavinėjame lenkiškas daržoves. Bulvės, morkos, svogūnai, kopūstai, obuoliai paprastai būna atsivežti iš mūsų šalies ūkininkų. Tik pavasariop daržoves imame iš ten, kur gauname. Iš didmeninės daržovių ir vaisių bazės šiuo metu mums neapsimoka produkcijos vežtis. Antai bulvių kilogramas ten kainuoja tiek pat, už kiek mes čia savo pirkėjams parduodame“, – kalbėjo turgaus prekiautoja Daiva Matiukienė.

Jos kolegė Danutė Palaimienė sakė, kad rajone nėra stambių daržininkystės ar sodininkystės ūkių. Ant jos prekystalio dažniausiai būna kaimyninio Biržų rajono ūkininkų Morkūno, Maniko ūkiuose užaugintos daržovės. Kolegės pardavinėja Panevėžio r. Mėlynių k. ūkininko Kęstučio Čerkeso bei dar kelių ūkininkų daržininkų produkciją. Stambieji ūkininkai neturi kada patys stovėti už prekystalio.

Jaučiasi suvaržyti

„Daug daržovių smulkesnieji mūsų rajono ūkininkai veža parduoti į Rokiškį. Ten ir pirkėjų gausiau, ir reikalavimai turgaus prekiautojams ne tokie griežti kaip Kupiškyje. Antai neturėdama daržovių perdirbimo cecho aš čia negaliu pardavinėti virtų burokėlių. Kitur didelius katilus jų mačiau turguose, ir nieko. O tokiam cechui įrengti, kuris atitiktų visus reikalavimus, reikia nemažų investicijų“, – dalijosi savo veiklos aktualijomis D. Palaimienė. Jai pritarė ir D. Matiukienė. Anot jos, turgaus prekiautojai tikrai per daug apraizgyti visokiais reikalavimais. Turgus jau šiuo metu prilyginamas prekybos centrui. „Aš taip paprastai negaliu imti ir pardavinėti savo darže užaugintų krapų. Turi tas daržoves ištirti, savo daržiuką įregistruoti ir t. t.“ – kalbėjo moteris.

D. Palaimienė papasakojo ir dar apie vieną akibrokštą, kurį, anot jos, turgaus prekybininkai patyrė po Naujųjų metų. „Sausio 6 d. sužinojome, kad pratęsiamas mechaninių svarstyklių galiojimo laikas. O pernai visi prekeiviai buvo informuoti, kad privalo iki 2011 m. sausio 1 d. įsigyti elektronines svarstykles. Mechaninių svarstyklių patikros galiojimo laikas nebebuvo pratęstas. Rodos, smulkmena, bet pasijunti tarsi apgautas“, – emocingai kalbėjo pašnekovė.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video