2024/09/24

Rajono ateities vizijos dėlionė

Penktadienį Savivaldybėje darbą tęsė Kupiškio r. plėtros iki 2020 m. strateginio plano kūrėjai – įvairių rajono įstaigų, įmonių ir savivaldos institucijų atstovai. Jų diskusijoms vadovavo ir visų pasiūlymus apibendrino šio plano rengėjai, UAB „Lyderio akademija“ atstovai Algirdas Beniušis ir Giedrė Gudonytė. Buvo pristatytas Strateginio plėtros plano aplinkos analizės projektas. Šiam projektui teiktos pastabos ir pasiūlymai, aptarti strateginio plano prioritetai ir uždaviniai. Kito susitikimo metu bus aptartas tų uždavinių įgyvendinimo planas. Iki susitikimo darbo grupės atliks rengėjų užduotis. Parengtą strateginį planą turės tvirtinti rajono Taryba.

Vienas iš Kupiškio rajono aplinkos analizės projekto rengėjų A. Beniušis rėmėsi Statistikos ir kitų departamentų bei įstaigų pateikta 2007 – 2010 m. pradžios statistika, atspindinčia mūsų rajono socialinę, ekonominę padėtį, žemės ūkio ir kaimo plėtrą, infrastruktūros ir aplinkos apsaugos būklę. Tad kokias mūsų rajono gyvenimo stipriąsias ir silpnąsias puses įžvelgė, kokias galimybes ateities vizijoms numatė ir nuo kokių grėsmių patartų saugotis analizės autorius.

Demografija ir socialinė padėtis

Apibendrindamas demografinę mūsų rajono situaciją A. Beniušis nurodė šios situacijos SSGG (stiprybes, silpnybes, galimybes ir grėsmes). Kaip stiprybė, išskirtas stabilus gimstamumo rodiklis. Didžiausios silpnybės – neigiama natūrali gyventojų kaita ir neigiamas migracijos saldo. Tačiau emigraciją galima mažinti sukuriant daugiau darbo vietų. Apie tai reikėtų galvoti kuo skubiau, nesnausti, nes gyventojų emigracija vis spartėja.

Analizės rengėjas kaip socialinę rajono gyventojų padėtį stiprinantį faktorių nurodė didėjantį vidutinį mėnesinį darbo atlygį, mažėjantį socialinės rizikos šeimų skaičių, išplėtotą socialinių paslaugų vaikams įstaigų tinklą. Tačiau silpnoji pusė yra didesnis nei vidutinis šalies nedarbo lygis. Smarkiai išaugęs valstybinių socialinių pašalpų gavėjų skaičius.

Nepakankama socialinės rizikos asmenų integracija į visuomenę. Šias problemas galima spręsti plečiant socialinių paslaugų tinklą suaugusiems bei senyvo amžiaus žmonėms. Situaciją gerintų socialinių paslaugų teikimo namuose plėtra, dienos centrų tinklo vystymas. Didžiausios grėsmės gerinti mūsų rajono gyventojų socialinei padėčiai yra didėjantis bedarbių ir užimtųjų santykis, išaugęs pensijų bei socialinių pašalpų poreikis dėl senstančios visuomenės.

Švietimas ir kultūra

Kaip stipriąsias rajono švietimo puses A. Beniušis išskyrė aukštą mokyklų pedagogų kvalifikaciją, parengtą ir įgyvendinamą mokyklų tinklo pertvarkymo planą, pakankamą mokymosi vietų skaičių. Šios sistemos silpnoji pusė yra mažėjantis mokinių skaičius ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo lavinimo įstaigose, mažėjantis mokytojų ir vadovų skaičius bendrojo lavinimo mokyklose, nepakankamas pedagogų skaičius specialiųjų poreikių mokiniams. Švietimo plėtotės galimybės rajone siejamos su gerėjančia mokyklų pedagogų kvalifikacija, su ES struktūrinių fondų parama mokyklų infrastruktūrai gerinti, mokymosi ir darbo sąlygų gerinimu. Grėsmės ateities perspektyvai yra mažėjantis mokinių skaičius dėl mažo gimstamumo, didėjančios mokinių pavėžėjimo iki mokyklų išlaidos, naikinant kaimo mokyklas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video