2024/09/24

Pigus rūbas – brangus krislelis pagalbos katile

Dėvėtų rūbų parduotuvės mūsų mieste sunkmečiu neturėtų skųstis. Tuo galima įsitikinti kas antrą pirmadienį šalia „Humanos“ matant naujos siuntos laukiančią minią. Tačiau kiek mes žinome apie padėvėtų rūbų verslo vaidmenį už Kupiškio ribų. Galbūt kaip tik jūsų nusipirktas sijonas už du litus išgelbėjo gyvybę badaujančiam vaikui iš Zimbabvės.

Spalvingi maišeliai

Lietuvos žmonės dažniausiai pažįsta tik vieną viso padėvėtų rūbų verslo pusę. Juk mes čia tik pirkėjai. O kokiu keliu pas mus iš užsienio atkeliauja tie rūbai, gali papasakoti emigrantai.

Ne vienerius metus Airijoje Enio mieste pragyvenęs Andrius pasakojo, kad neva labdarai renkami drabužiai ten tapo kiekvieno ryto ritualu. Padėvėtų drabužių rinkėjai vos auštant išmėtydavo plastmasinius, dažniausiai ryškios spalvos maišelius. Ant jų būdavo užrašyta, jog tokia labdara pasieks skurdžiai gyvenančius trečiųjų šalių gyventojus. Vakarais jau prigrūsti maišeliai būdavo surenkami.

Tačiau kartais, pasak emigranto, pasitaikydavo ir paprastų šiukšlių maišelių, ant kurių būdavo priklijuoti ranka užrašyti popierėliai, skelbiantys kilnius labdaros tikslus. Jie paprastai baigiasi nauda pačiam verslininkui.

Prisideda kiekvienas pirkėjas

VšĮ „Humana People to People Baltic“, kurios parduotuvių tinklas „Humana“ pasiekęs ir mūsų miestą, partnerystės vadybininkas Julius Norvila pasakojo, kad jų kompanija rūbus bei avalynę perka dažniausiai iš Šiaurės Vakarų Europos šalių tiekėjų.

Vėliau organizacijos rūšiavimo centre Vilniuje šie gaminiai išrūšiuojami į daugiau nei tris šimtus kategorijų. Rinkoje vertę turintys drabužiai parduodami Lietuvoje ir užsienyje.

Pasak pašnekovo, atsakingai organizuotas dėvėtų drabužių panaudojimas leidžia sukaupti lėšų. Sumokėjus mokesčius, gautą pelną kompanija skiria įgyvendinti visuomenei svarbius projektus.

„Apsipirkdami mūsų parduotuvėse jūs remiate neturtingų šalių žmonių pastangas susikurti geresnį gyvenimą bei pastangas geriau maitinti neturtingų šeimų vaikus Lietuvoje“, – sakė J. Norvila.

Šie „Humanos“ tikslai, pasak vadybininko, skelbiami kiekvienoje dėvėtų rūbų tinklo parduotuvėje visoje Lietuvoje. Pirkėjai, anot jo, turėtų gauti apie tai informacinius lankstinukus ar atvirukus. Be to, įstaiga kiekvienais metais organizuoja parduotuvėse renginius, kuriuose pasakoja apie savo labdaringą veiklą.

Gali būti aktualios ir naujos kelnės.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video