2024/05/15

Kasos aparatų idėja – nemari

Valdžios taupymo planas sukasi ratu: jo rodyklė reguliariai nukrypsta tai į pensininkus, tai į bedarbius, tai į dar kurį nors socialiai silpnesnį sluoksnį. Prieš pat Kalėdas šis ratas jau nebe pirmą kartą atsisuko į turgaus prekybininkus. Jiems ir vėl peršami kasos aparatai.

Paliks darbo vietas

„Mus jau vemti verčia nuo visos tos politikos ir valdžios pasiūlymų“, – vos prakalbus apie kasos aparatus piktinosi „Kupiškėnų turgaus“ paviljono prekiautojos.

„Jei tik juos įves, prekiaujančiųjų turguje nebeliks. Prieš metus streikavom su kitų miestų prekybininkais, streikuosim ir vėl“, – paantrino pieno produktais prekiavusi Danguolė (vardas pakeistas).

Pasak šios moters, jai, kaip pensininkei, ir taip ne ką tepavyksta prisidurti iš turgaus prekybos, kuria jau kelinti metai ji verčiasi su verslo liudijimu.

Vien savo darbo vietai išlaikyti Danguolė sakosi atseikėjanti beveik 1 000 litų. Prekyvietę „Kupiškėnų turguje“ ji nuomojasi už 600 litų per mėnesį, 300 litų – tenka įvairiems „Sodros“ mokesčiams.

„Mano prekių antkainiai labai maži – už kai kuriuos produktus vos po 3 centus užsidedu. Tai ką aš čia galiu labai daug uždirbti. Jei brangiau prašysiu, iš viso niekas nebepirks. Dabar klientus pritraukiu tik šviežia produkcija“, – kalbėjo pašnekovė.

Reikalavimų iki kaklo

Pasiekti 100 tūkst. litų apyvartą, pasak Danguolės, jai tikrai nepavyksta.

Būtent dėl šios sumos vyriausybė ir užsimojo eilinį kartą įvesti kasos aparatus turgaus prekybininkams. Mat peržengus 100 litų ribą jiems būtų taikomas pridėtinės vertės mokestis.

„Pažiūrėkite, kas darosi gatvės prekyboje – ten nei higienos reikalavimų laikomasi, nei jokių mokesčių mokėti nereikia. O mus čia nuolatos tikrina ir higienistai, ir mokesčių inspekcija. Viską, ką parduodam, įrašom žurnaluose, rašom sąskaitas – mes nieko neslepiam. Kad nereikėtų registruotis darbo biržoje, tiesiog susikūrėm patys darbo vietas, o valdžia nori ir tai atimti“, – skundėsi ponia Danguolė.

O apie valdžios argumentus, kad esą kasos aparatai padėtų įvardijant tikruosius produkcijos gamintojus, pašnekovė teigė, kad šiuo metu turguje įvesta pakankamai naujų reikalavimų. Jau yra privaloma prekių etiketėse aiškiai pažymėti kilmės šalį.

Įteisinus privalomus kasos aparatus turgavietėse, pašnekovės nuomone, seniesiems prekiautojams būtų sunku išmokti vesti buhalteriją – tam, ko gero, tektų samdyti žmogų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video