2024/05/15

Nuosavame tvenkinyje įstatymai taip pat galioja

Dažnas pykstame, kai pasukus link kokio ežeriūkščio pasitinka ženklas „Privati valda“. Tačiau kartais tokios priemonės būna ir labai reikalingos. Maugarų tvenkinio savininkė Savera Paštukienė jau septynerius metus kovoja su nedrausmingais savo ežeriuko lankytojais ir žvejais. Tačiau išginti iš savo valdų nepageidaujamų svečių moteris neturi teisės.

Karas su žvejais

„Atsisakyk tvenkinio – neturėsi problemų“ – tokią frazę sako nuolat girdinti S. Paštukienė, ne pirmi metai ieškanti pagalbos kovoje su nedrausmingais žvejais.

Maugarų kaime šalia tvenkinio nuo seno gyvenanti moteris tik 2003 metais atsiėmė paveldėtą šio ežero 0,31 hektaro dalį.

Atkūrus šią nuosavybę po dalį Maugarų tvenkinį išsidalino dar keturi teisėti savininkai. 0,4 hektaro liko valstybei.

Būtent dėl pastarojo lopinėlio ir kilo visos ponios Saveros bėdos. Mat pusiau valstybiniame, pusiau privačiame tvenkinyje uždrausti žvejams žvejoti negalima. Jiems leidimą tai daryti išduoda valstybinių ežero plotų nuomotojai.

Tačiau, pasak S. Paštukienės, leidimus įsigiję žvejai savivaliauja visoje ežero teritorijoje, nors kiti tvenkinio savininkai apie tai tyli.

„Aš nedraudžiu žvejoti, bet atėję į mano ežero pakrantę žvejai, mano manymu, turėtų vis dėlto paprašyti šeimininko leidimo. O dabar tai niekam nė motais, priešingai – sulaukiu grasinimų ir net į kaulus gaunu, kai pasakau apie tai“, – skundėsi su lankytojais gražiuoju nesusitarianti moteris.

Pasak pašnekovės, įžūlūs žvejai ne tik be jos sutikimo žvejoja, bet ir dažnai prišiukšlina pakrantes. O jas tenka tvarkyti S. Paštukienei. Kitaip jai grėstų bauda. Policijos pareigūnai, anot pašnekovės, jau net nebereaguoja į jos iškvietimus.

„Visi kaip susitarę – niekam nerūpi, kad aš esu engiama savo pačios valdose. Žvejai jau seniai su manimi nesiskaito, sako: „Visi tave žino“. Kreipiausi ir į policiją, ir į seniūną, ir į aplinkosaugininkus – niekas nepadeda“, – kalbėjo S. Paštukienė.

Siekė tapti šeimininke

Norėdama išspręsti savo bėdas moteris šiais metais nusprendė pati išsinuomoti valstybinę ežero dalį, tikėdamasi taip užkirsti kelią prašalaičiams. Tačiau išėjo priešingai – pavasarį aukcione laimėjusi nuomininko statusą ponia Savera iki žiemos užsidirbo jau antrą baudą už naujų pareigų nevykdymą. Mat tvenkinio nuomininkas įpareigotas išduoti žvejams leidimus, pakrantėse pastatyti nuorodas, įžuvinti tvenkinį. Į ežerą jai reikia įleisti karpių, karšių ir amūrų.

Pati S. Paštukienė teisinasi nežinanti, kurioje vietoje yra valstybei priklausančio tvenkinio ribos.

Tačiau 50 litų baudą neseniai skyrę aplinkosaugininkai turi kitą šio pasakojimo versiją. Pasak Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento Kupiškio skyriaus vedėjos Vitos Stančikienės, Maugarų tvenkinio savininkė – konfliktiška asmenybė. Kiti ežero šeimininkai problemų su žvejais neturi.

„Mes jai ne kartą aiškinom, kad išsinuomojus valstybinę dalį reikia vykdyti nustatytus reikalavimus. Tačiau S. Paštukienė tokiu būdu tikėjosi neleisti žvejų į ežerą. Iš tiesų tai padarius reikia laikytis nustatytų reikalavimų: įžuvinti tvenkinį, platinti leidimus. Bet tai, matyt, žmogus, kuriam sakyk balta, o jis vis tiek rėks, kad juoda…“ – sakė V. Stančikienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video