2024/05/15

Šalčio procedūros mažiesiems ligoniams

Kupiškio ligoninė ne kartą prašė Savivaldybės pagalbos renovuoti atgyvenusią bei neekonomišką šilumos sistemą ir šis prašymas jau baigiamas įgyvendinti. Rajono medicinos įstaiga šią žiemą bus šildoma automatizuotai. Tačiau panašu, kad kai kuriuose šios įstaigos skyriuose apie šilumą dar teks tik pasvajoti. Vaikų skyriuje mažuosius ligoniukus slaugančios mamos jau nebegali tylėti, kai jų vaikams plaučių uždegimai ir kitos peršalimo ligos gydomos taikant „šalčio procedūras“.

Lovoje su rūbais

Kupiškėnė Vidmantė (vardas pakeistas) jau kelinti metai vargsta su dažnai sergančiais savo dviem vaikais. Trimetis ir penkiametis jos sūnūs linkę į viršutinių kvėpavimo takų ligas. Todėl gydytojai ir ligoninė šiai šeimai kiekvieną žiemą tampa lyg antrieji namai.

Tačiau šiemet mažylių ligos Vidmantei atrodė nebeįveikiamos. Į Kupiškio ligoninę su plaučių uždegimu paguldytas sūnus, pasak motinos, gydėsi šaltoje palatoje. Aukšta temperatūra ligoniukui laikėsi daugiau nei savaitę.

„Jau visos mamos skundėsi, bet niekas neklausė. O savaitgaliais dar labiau atšaldavo – tikriausiai būdavo prisukama šiluma“, – piktinosi kupiškėnė.

Pati Vidmantė pasakojo savo sergantį sūnų guldydavusi į lovą su rūbais, o šalia lovos įsijungdavo šildytuvą. Blogiausia, pasak pašnekovės, kai tekdavo eiti šaltais koridoriais vaikui reikalingų šildymo procedūrų atlikti – mažylį reikėdavo rengti kaip į lauką, nes sušilus šalčio banga – itin pavojinga.

Vaikų skyriaus slaugės ir gydytojai, pasak Vidmantės, vaikščiojo prisivilkę daugybę rūbų.

„Kaip vaikščiodavom, taip ir eidavom gulti su visais rūbais. Tegu pagaili gydytojų ir vaikų, juk jie sergantys, su aukšta temperatūra“, – skundėsi kupiškėnė.

Kiauri langai

Tačiau apie tokius pacientų skundus išgirdęs Kupiškio ligoninės direktorius Povilas Rimkus teigė, kad kiekvienais metais Vaikų skyrius kenčia nuo šalčio. Prieš dešimt metų pakeisti plastikiniai langai išklibo, atsivėrė plyšiai sienose ir vėjas per juos skersai išilgai košia palatas, kur gydomi vaikai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video