2024/05/16

Pagerbti ūkininkai – didžiausi pasaulio optimistai

Penktadienį, gruodžio 3 d., Kupiškio kultūros centre vyko geriausių rajono ūkininkų pagerbimo šventė. Buvo apdovanoti konkurso „Metų ūkis 2010“ nugalėtojai bei prizininkai, nepamiršti ir ūkininkai, kurie sėkmingai įgyvendino ekologinio ūkininkavimo idėjas, stiprino ūkininkų partnerystę, telkė bendruomenes.

Žemdirbių pasveikinti buvo atvykę atstovai iš Seimo, Žemės ūkio ministerijos, Lietuvos ūkininkų sąjungos, rajono Savivaldybės, taip pat bankininkai, verslininkai. Susirinkusiesiems koncertavo vyrų vokalinis ansamblis iš Radviliškio „Dainava“. Renginį vedė garsioji Steputė (Violeta Mičiulienė).

Geriausieji

Sveikinimo žodį taręs rajono Ūkininkų sąjungos pirmininkas Valentas Mankūnas sakė, kad mūsų krašte „Metų ūkio“ konkursas rengiamas jau vienuolika metų. Per tuos metus šiame konkurse yra dalyvavę per 100 ūkių. Šiemet tam ryžosi septyni ūkininkai. Pirmoji vieta ir 1 000 Lt premija skirta Deividui Notkui iš Skapiškio. Antroji vieta ir 700 Lt premija atiteko Alizavos seniūnijoje, Berniūniškių kaime, ūkininkaujantiems Nijolei ir Almantui Bartaševičiams. Trečioji vieta ir 500 Lt premija – Ingai ir Alvydui Dragūnams iš Bakšėnų.

Savivaldybės padėkos raštai įteikti Ričardui Barzdeniui – už sėkmingą dalyvavimą konkurse „Metų ūkis 2010“; Gediminui Laužikui – už ekologinio ūkininkavimo propagavimą ir sėkmingą dalyvavimą konkurse „Pažangiausias ekologinis ūkis 2010“; Petrui Makštelei – už ekologinio ūkininkavimo propagavimą ir aktyvų dalyvavimą Miliūnų bendruomenės veikloje; Jonui Raugalei ir Viliui Vadapolui – taip pat už sėkmingą dalyvavimą konkurse „Metų ūkis 2010“; Genei Žilinskienei – už sėkmingą ūkininkavimą ir rajono ūkininkų partnerystės stiprinimą bei telkimą bendriems darbams.

Nelepino

V. Monkūnas pabrėžė, kad šiemet oro sąlygos ūkininkų nelepino. Iššalo apie 70 proc. žieminių rapsų, apie 40 proc. grūdinių žiemkenčių. Daug nuostolių pridarė liūtys, vasarą kai kur derlių išguldė vėjai. Tačiau žemdirbiai nenuleidžia rankų ir toliau triūsia, kad mums visiems ant stalo nepristigtų duonos kąsnio.

Šiuo metu rajone yra registruoti maždaug 2 tūkst. ūkių. Vidutinis rajono ūkis turi 11,6 ha žemės. Respublikoje tokio ūkio dydis – 15 ha, o Europos Sąjungoje (ES) – 18 ha.

Mūsų krašto ūkininkai sėkmingai įsisavina europinių fondų paramą, savo ūkiuose diegia naujas technologijas, tvarko sodybų aplinką, didelė dėmesį skiria sėjomainai. Antai šiemet rajono ūkininkai įsigijo 203 įvairius traktorius ir kitos žemės ūkio technikos.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video