2024/05/16

Šalčio atakos skaudžiausios benamiams ir girtuokliams

Staigiai prasidėjusi šalta žiema visiems priminė, kad šalčiams reikia ruoštis iš anksto – šilta apranga ir šiltas būstas dabar labai reikalingi. Nors termometro stulpelis minusinę temperatūrą Lietuvoje rodo tik savaitę, tačiau šalčio aukų išvengti nepavyko. Sušalęs 59 metų marijampolietis, nugabentas į ligoninę, nebeatgavo sąmonės ir po kelių valandų mirė.

Šaltis pirmiausia skaudžiausiai apie save primena žmonėms, neturintiems pastovaus būsto, ir mėgėjams išgerti.

Benamių nėra

Pasak Kupiškio socialinių paslaugų centro direktorės pavaduotojos Danutos Balkevičienės, mūsų rajone benamių nėra. „Mes registruojame visus socialinės rizikos asmenis, – sakė D. Balkevičienė. – Neseniai baigėme spręsti vieno miesto gyventojo problemą. Vyriškis neturėjo gyvenamosios vietos, jam buvo nustatytas neįgalumas, nes turi judėjimo problemų. Dabar jis yra Kupiškio ligoninės slaugos skyriuje, jam stiprinama sveikatos būklė.“

Šiam buvusiam benamiui Savivaldybė skyrė socialinį būstą – tiesa, šildymu reikės pačiam pasirūpinti, nes nėra visų komunalinių patogumų. Visgi tikimasi, kad kol minėtas gyventojas sustiprės ligoninėje, pavyks sutvarkyti jo dokumentus, kad gautų socialinę pašalpą bei kompensaciją už kurą.

Anot D. Balkevičienės, žmonės nėra abejingi ir praneša apie vienišus nelaimėlius, kuriems reikalinga pagalba. Deja, būna atvejų, kai net maža problema tampa vien socialinių darbuotojų rūpesčiu. Vienišų žmonių, kurie neturi artimųjų ar giminaičių, yra nedaug, bet dažniausiai tikimasi, kad viską gali išspręsti socialinis darbuotojas.

Yra ir kita kategorija žmonių, kuriems priimtinas valkatos gyvenimo būdas. Šie labai nenoriai bendrauja su socialiniais darbuotojais.

Pasiteiravus kai kurių seniūnijų socialinių darbuotojų apie padėtį, pastarieji sakė, jog kaime nėra savo pastogės neturinčių žmonių, tik gal ne visi turi užtektinai malkų. Tokia problema vieniems iškilo dėl pinigų stygiaus, o kiti paprasčiausiai ir nesistengė deramai pasiruošti artėjančiai žiemai.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video