2024/05/14

Paskutinė kelionė gali užsitęsti

Antradienį, lapkričio 23 d., vykusiame Panevėžio regiono plėtros tarybos posėdyje pirmiausia buvo svarstytas Valstybinės teismo medicinos tarnybos Panevėžio skyriaus patalpų klausimas. Šių patalpų vidus seniai neremontuotas ir neatitinka nustatytų higienos normų. Visuomenės sveikatos centras higienos paso galiojimo laiką šiai įstaigai buvo pratęsęs iki šių metų gruodžio 12 d. Jei higienistai uždraus vykdyti veiklą šiose patalpose, tai kyla grėsmė, jog Panevėžyje nebebus, trumpai tariant, lavoninės. Tuomet visus neaiškiomis aplinkybėmis mirusius asmenis reikės vežti skrosti į Vilnių.

Kiek tokios permainos turėtų įtakos mūsų rajono gyventojams ir kokių žingsnių ketina imtis atsakingos institucijos, kad dar viena paslauga nenutoltų nuo žmonių?

Siekia, kad liktų

Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis, dalyvavęs minėtame posėdyje, sakė, kad Panevėžio regiono plėtros taryba nepritarė, kad Mykolo Romerio universiteto Teismo medicinos instituto Panevėžio skyrius būtų uždarytas. Išsakyta nuomonė, kad panevėžiečiai turi ieškoti alternatyvių galimybių, kad ši įstaiga jų mieste liktų. Pavyko gauti pažadą, kad bus stengiamasi ją išlaikyti. Visas paslaugas koncentruoti tik Vilniuje nėra racionalus sprendimas. Viena dalis buvusio darželio pastato Venslaviškio g., kur įsikūrusi lavoninė, priklauso Panevėžio miesto savivaldybei, kita dalis yra Valstybinės teismo medicinos tarnybos nuosavybė. J. Jarutis sakė išreiškęs nuomonę, kad lavoninei kitų patalpų nereikėtų ieškoti. Turi būti šios baigtos remontuoti. Pastato stogas ir visa išorė yra prieš keletą metų atnaujinta panaudojus europines lėšas. Meras patikino, jog bus kreipiamasi į šiam regionui atstovaujančius Seimo narius, kad būtų iš valstybės biudžeto skiriama lėšų lavoninės vidui remontuoti.

M. Romerio universiteto Teismo medicinos instituto Panevėžio skyriaus vedėjo pareigas laikinai einantis Narimantas Ratkus taip pat patvirtino, jog po Regiono plėtros tarybos posėdžio iš jų tarnybos vadovo išgirdę pažadą, kad jų skyrius turėtų likti. „Visa bėda, kad neturime higienos paso. Patalpų vidus 15 metų neremontuotas ir užkliuvo higienistams. Šiuo metu higienos pasas įstaigoms išduodamas neribotam laikui. Tad labai sugriežtinti reikalavimai norint jį gauti„.

“Valstybinė akreditacijos tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos gali neduoti leidimo veiklai, jei negausime higienos paso. Šiaip po pastato išorės remonto ir šildymo sistemos sutvarkymo darbuotojams čia šalti nebereikia kaip anksčiau. Darbo mums kasdien yra. Bėda tik, jog šios patalpos morgui visgi yra per didelės“, – kalbėjo pašnekovas.

Į Panevėžio teismo medicinos ekspertus gyventojai kreipiasi, kai reikia atlikti kūno sužalojimo ekspertizę ir apie tai gauti pažymą. Į šią lavoninę skrosti vežami neaiškiomis aplinkybėmis mirę asmenys ne tik iš buvusios Panevėžio apskrities rajonų, bet ir iš Anykščių. Pasak N. Ratkaus, iš Kupiškio pusės 2009 m. buvo atvežti 62 mirusieji, o per šių metų sausio-spalio mėnesius – 51.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video