2024/05/14

Beglobių vaikų yra ir mūsų rajone

Naujausiais Statistikos departamento tyrimų duomenimis, per pirmus 17 Nepriklausomybės metų iš Lietuvos išvyko daugiau nei 330 tūkst. žmonių. Pernai savo išvykimą deklaravo per 20 tūkst. mūsų šalies gyventojų.

LTV naujienų tarnyba pranešė, jog per pastaruosius trejus metus Lietuvoje beveik 6 kartus padaugėjo emigrantų paliekamų vaikų. Iš daugiau nei 165 tūkst. vaikų turinčių Lietuvos emigrantų atžalas į svetimą šalį kartu pasiima tik apie pusė jų. Darbo ir socialinių tyrimų instituto duomenimis, kas ketvirtas laikinai be tėvų gyvenantis moksleivis pradėjo prasčiau mokytis, o šeštadaliui jau reikalinga specialistų pagalba.

Pasidomėjome, ar mūsų rajone, kur nedarbas pasiekė neregėtus mastus ir vis daugiau žmonių ryžtasi emigruoti, ši problema aktuali.

Statistika greit kinta

Kupiškio vaikų teisių apsaugos tarnybos vedėja Nijolė Urbonavičienė sakė, kad 2007 m. gegužės 28 d. socialinės apsaugos ir darbo ministro buvo patvirtinti Vaiko laikinosios globos (rūpybos) nuostatai. Juose yra reglamentuotas ir laikinosios globos vaikui skyrimas tėvų prašymu. Ši formuluotė atsirado siekiant teisiškai apibrėžti vaiko, kurio abu tėvai išvyksta į užsienį, statusą, kad jis nebūtų paliktas likimo valiai, be jokio už jį oficialiai atsakingo asmens. Iki tol rašomi asmeniui įgaliojimai atstovauti paliekamo be tėvų priežiūros vaiko interesams dažniausiai neturėjo juridinės reikšmės, daug vaikų būdavo paliekama iš viso be jokio globėjo. Šiuo metu ši problema nėra tokia didelė kaip buvo iki vaiko globos išvykus tėvams reglamentavimo.

Šiemet rajone tėvų prašymu dešimčiai vaikų yra nustatyta globa. Pasak vedėjos, ši statistika nuolat keičiasi. Vieni tėvai grįžta gyventi į Lietuvą ir jų vaikams globos nebereikia. Kiti – vaikus išsiveža į tą šalį, kurioje yra įsikūrę. Globėjo nebereikia ir vaikams, kurie sulaukia pilnametystės.

N. Urbonavičienės pateiktais duomenimis, per 2007 m. globa tėvų prašymu buvo nustatyta 13 vaikų, 2008 m. – 22, 2009 m. – 19.

Problemos sprendžiamos

„Vaikai dažniausiai paliekami seneliams, tetoms, dėdėms, kitiems giminaičiams arba labai geriems pažįstamiems. Tėvai mūsų rajone daugiausia išvyksta į Didžiąją Britaniją, Skandinavijos šalis. Labiau linkę emigruoti kaimo gyventojai. Per visą globos steigimo laikotarpį buvo vienas globėjo keitimo atvejis. Vaikas nesutarė su globėja ir tėvams teko ieškoti kito, artimesnio žmogaus. Buvo ir kitas atvejis. Išvyko mama į Angliją su vaikais. Vyresnioji atžala ten nepritapo ir grįžo atgal. Buvo pasirūpinta, kad čia ji turėtų globėjus“, – dalijosi darbo patirtimi pašnekovė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video