2024/05/13

Leidimo reikės ir dujiniam ginklui

Dabar norint įsigyti dujinį pistoletą nereikėjo gauti jokio policijos leidimo. Parduotuvėje iš pirkėjo buvo reikalaujama tik paso, o jo duomenys įrašomi į specialų žurnalą.

Nuo kitų metų liepos 1-osios įsigalios Lietuvos Respublikos Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo pakeitimai.

Išradingumui ribų nėra

Pagal šiuo metu galiojantį Lietuvos Respublikos Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymą, dujiniai ginklai (pistoletai, revolveriai) yra priskiriami D kategorijos ginklams.

Savigynai skirti ginklai skirstomi į kovinius ir dujinius. Kovinį galima nusipirkti tik turint specialų policijos leidimą ir tik Lietuvos ginklų fondo prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės parduotuvėje. Konfliktų, per kuriuos panaudojami savigynai įsigyti koviniai ginklai, pasitaiko itin retai – vos kartą ar du per metus. Dažniausiai jie lengvai ištiriami. Dujiniai ginklai parduodami visose privačiose ginklų parduotuvėse be jokių leidimų ir didelių suvaržymų. Tereikia, kad žmogus būtų pilnametis.

Pastaruoju metu būtent dujiniai ginklai pradėjo kelti nemažai problemų, nes dauguma jų palyginti lengvai perdirbami šaudyti koviniais šoviniais arba šratais. Beje, lietuviai ir čia pasižymi išradingumu ir iš to net neblogą verslą pradėjo darytis. Lietuvoje perdaryti dujiniai pistoletai jau klaidžioja po visą Europą.

Jungtinėje Karalystėje ir Lietuvoje buvo sulaikyta nemažai lietuvių gaujų, kurios pirko dujinius ginklus mūsų šalyje ir gabeno į užsienį, o čia jie buvo perdirbami į kovinius. Lietuvoje už 800-900 litų nupirktą itin populiarų tarp perdirbėjų dujinį pistoletą IŽ labai lengva perdaryti į kovinį ir pardavus Didžiojoje Britanijoje gauti beveik 400 proc. pelną.

Dar kita problema, jeigu naudojantis tokiu perdarytu ginklu bus padarytas nusikaltimas, susekti, kas tikrasis jo savininkas, beveik neįmanoma. Pagal dabar pas mus galiojančius įstatymus, dujinį ginklą (pistoletą, revolverį) savininkas gali parduoti ar padovanoti, nes jie neregistruojami policijoje.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video