2024/05/14

Varpai seksualinei etikai ir švietimui pažadinti

Lietuvoje šiandien, lapkričio 23 d., 15 valandą, kuri švenčiama kaip Gailestingumo valanda, skambės Lietuvos bažnyčių varpai už negimusius kūdikius minint prieš 55 metus Lietuvoje sveikatos ministro įsakymu įteisintus abortus. Taip buvo nutarta Vyskupų konferencijoje.

Kita vertus, šiukšlių konteineriuose rasti kūdikių lavonėliai, naujagimiai, palikti laiptinėse, „gyvybės langeliuose“, ar moteris, šiais laikais merdinti nuo sepsio po kriminalinio aborto, byloja, kad ši sena kaip pasaulis bėda tebėra aktuali ir nelengvai sprendžiama.

Ar visa tai kyla dėl to, jog seksualiniam švietimui ir etikai skiriama per mažai dėmesio?

Visuomenė nevienareikšmiai vertina šią problemą. Vieni pasisako už teisę moteriai pačiai spręsti, kaip pasielgti, kai jos įsčiose užsimezga nauja gyvybė, kiti kategoriškai teigia, kad ji būtinai turinti gimdyti. Treti siūlo, kiek įmanoma daugiau dėmesio skirti lytiniam švietimui.

Pozicija nesikeičia

Pasak Kupiškio dekano Rimanto Gudelio, katalikų bažnyčia atsiliepė į popiežiaus Benedikto XVI kvietimą surengti simbolinę akciją -varpų skambesiu priminti apie negimusius kūdikius. Tokių akcijų yra Lietuvoje bei kitose šalyse buvę ir ankstesniais metais. Bažnyčios požiūris nepasikeitė – abortas traktuojamas kaip žmogžudystė. Katalikų bažnyčia taip pat yra prieš kontracepciją. Pastaruoju metu dėl to ji susilaukia daug kritikos iš pasaulietinių institucijų, yra kaltinama, esą Afrikoje dėl kontracepcijos draudimo paplito AIDS virusas. (Naujausiomis žiniomis, popiežius Benediktas XVI yra pareiškęs, jog prezervatyvų naudojimas galimas tam tikrais išskirtiniais atvejais, pirmiausia, ŽIV prevencijai. Aut. past.)

Tačiau tai yra daug sudėtingesnė problema. Iš esmės katalikų bažnyčia pripažįsta tik natūralią gimstamumo kontrolę, kai pora susilaiko nuo lytinių santykių moters vaisingosiomis dienomis. Dekanas sakė, kad su bažnyčios pozicija seksualinės etikos ir abortų atžvilgiu būsimi sutuoktiniai supažindinami parapijoje vykstančiuose pasirengimo santuokai, šeimos gyvenimui kursuose.

Integruota į kitus dalykus

Kupiškio Lauryno Stuokos-Gucevičiaus gimnazijos direktorius Virgilijus Žilinskas teigė, kad šalies mastu nėra parengtos bendros moksleivių lytinio švietimo programos. Būta daug diskusijų. Tai subtilūs dalykai. Iškyla daug klausimų, ar pedagogai yra pasirengę kalbėti su mokiniais lytinio švietimo temomis. Pagaliau, ar tėvai norėtų, jog tuos dalykus jų atžaloms aiškintų ne specialistai. Šiuo metu sveikos gyvensenos temos yra integruotos į biologijos, etikos ir tikybos dalykus, be to, mokyklos bendruomenės slaugytoja kaskart planuoja šeimos temomis pokalbius su mokiniais per klasių valandėles.

Viešai vengia kalbėti

Rasti kompetentingą pašnekovą abortų, kontracepcijos tema buvo nelengva. Kalbintos moterys viešai nenorėjo išreikšti savo pozicijos. Visgi dauguma išsakė nuomonę, jog kontracepcija mažesnis blogis nei abortas, kad XXI a. bažnyčios nusistatymas prieš kontraceptikus – pasenęs požiūris, kad aplinkybių priversta atsisakyti gimdyti moteris nėra kažkokia bejausmė būtybė, nė kiek dėl to neišgyvenanti ir lengvai apsisprendžianti tai daryti. Kaip benutiktų, apsisprendimo teisė visgi jai turi būti palikta. Moterys kėlė ir vyro atsakomybės už būsimą gyvybę klausimą. Panašios nuomonės yra išsakomos ir įvairių interneto svetainių straipsnių ta tema komentaruose. Vienas gydytojas kalbėti šia tema atsisakė argumentuodamas, jog jo kolegės apie tai turės daugiau ką pasakyti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video