2024/05/14

Į kariuomenę atvedė iššūkių troškimas

Šiandien minima Lietuvos kariuomenės diena. Lygiai prieš 92 metus šią dieną pradėtos formuoti šalies reguliariosios pajėgos.

Dabar mūsų kariuomenė kiek kitokia – prieš porą metų atsisakyta šauktinių ir palikti tik profesionalūs kariai. Lietuva dalyvauja karinėse misijose ir padeda palaikyti taiką „karštuosiuose taškuose“. Juose teko dalyvauti ir mūsų rajono gyventojai Nidai Navikienei. Ši moteris jau keturiolika metų dirba karo medicinos gydytojo padėjėja.

Kariuomenėje įdomiau

Keturiasdešimt trejų N. Navikienė į Karaliaus Mindaugo motorizuotąjį pėstininkų batalioną 1997 metais dirbti atėjo tiesiai iš paprastos ligoninės, kur buvo slaugytoja.

Tačiau vieną dieną moteris nusprendė pakeisti savo specialybę ir įstojo į karinę tarnybą. Baigusi bazinius kario kursus pradėjo eiti karo medicinos gydytojo padėjėjos pareigas Pirminės karių sveikatos priežiūros centre Panevėžyje.

Šiandien jos darbas – dalinti vaistus bataliono kariams, vakcinuoti juos, atlikti reikalingus kraujo ir kitus tyrimus.

„Suviliojo nauji iššūkiai, netikėtumai – žodžiu, norėjau nuotykių“, – paklausta, kas patraukė į kariuomenę, šypsojosi N. Navikienė.

Ir medikas, ir karys

Darbovietėje pakalbinta subatėnė sakė, kad jos kariuomenė visai negąsdino. Priešingai, pasak pašnekovės, karo medicina žymiai įdomesnė nei civilinė. Čia nėra jokios rutinos – mat į karo mediko pareigas įeina ne tik gydymas, bet ir kariniai dalykai.

„Kaip ir visi kariai, taip ir mes privalome mokėti visus karinius dalykus: šaudyti, žygiuoti… Nesvarbu, kad mūsų pareiga – tik gydyti. Karo medicinos darbuotojai taip pat turi reguliariai eiti į ilgus ir sunkius žygius. O šį rudenį tam ypač tinkamos sąlygos – kai lauke drėgna ir šlapia, mes tokius orus vadiname pėstininkų oru“, – juokėsi N. Navikienė.

Du kartus, pasak moters, per metus tikrinamas karo medicinos darbuotojų fizinis pasirengimas. Tuomet pagal nustatytus normatyvus jie privalo bėgti, daryti atsispaudimus, atsilenkimus ir kitas sportines užduotis.

Misija Irake

Karo medikai Lietuvoje nerengiami. Jais, pasak N. Navikienės, baigęs specialius kursus persikvalifikuoja aukštesniąją ar aukštąją medicinos mokyklą baigęs specialistas.

Dažniausiai karo mediko darbas vyksta Pirminės karių sveikatos priežiūros centre. Tačiau šis specialistas visada turi žinoti, kad karo atveju jo darbovietė persikeltų į patį mūšio lauką.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video