2024/05/14

Gamtos ženklus suprasti vis sunkiau

Pasaulio meteorologai šiemet pranašauja šaltą žiemą. Skelbiama, kad ji gal būti net atšiauresnė nei praėjusioji. Tokias prognozes lyg ir patvirtina senolių stebimi gamtos ženklai: lapai nuo medžių nukrito neįprastu laiku, o kankorėžių ant eglių beveik nematyti. Kai kas pastebėjo, kad ir paukščiai išskrido anksčiau, o kiškiai ir šernai prisiaugino lašinių. Tačiau „Kupiškėnų minčių“ pašnekovai sutartinai kalba, kad gamta paskutiniais metais pasitikėti nebegalima.

Bitės nenori ilsėtis

Gamtą pažįstantys ir ją stebintys žmonės dažnai gali nuspėti, kokie orai ateis po savaites, po mėnesio ar dar vėliau. Tačiau paskutiniais metais, rodos, gamta ėmė kurti naujas taisykles. Jų nebesupranta ne tik žmonės, bet ir gyvūnai.

Kupiškio bitininkų draugijos pirmininkas Juozas Žeimantas, daugelį metų laikantis bites ir puikiai išmanantis jų elgesio taisykles, šiais metais itin stebisi. Bitės, anot jo, dar niekada nesielgė taip, kaip šį rudenį.

Lapkričio mėnuo eina į pabaigą, o jos vis dar skraido iš avilio į lauką. Nors tokiu metu, pasak pašnekovo, šie vabzdžiai jau turi žiemoti.

„Dar niekada nebuvo tokių metų. Priėjus prie avilio vis dar gali matyti iš lakos išskrendančias bites. Ir kai kurios jų iš laukų grįžta vis dar su žiedadulkėmis. Tai neįtikėtina…“ – sakė J. Žeimantas.

Be to, pasak bitininko, pagal avilio viduje esančią temperatūrą galima spręsti, kad bitės dar ir dauginasi. To tokiu metu jau tikrai nebeturėtų būti.

„Tai nėra gerai. Jaunoms, vos išsiritusioms bitėms reikia prasiskraidyti, bet jeigu staiga atšals, jos to padaryti nebegalės ir žus“, – nuogąstavo J. Žeimantas.

Bitininkų, ant jo, ilsėtis nenorinčios bitės nedžiugina – nerimstančios darbininkės reikalauja papildomo maisto. Be to, pavasarinis medaus derlius būna daug skurdesnis.

Nebepasitvirtina

Paklaustas, ką iš tokio šių vabzdžių elgesio galima būtų pasakyti apie ateinančios žiemos orus, bitininkas atsakyti negalėjo. Vyriškio teigimu, bitės šį rudenį elgiasi tikrai keistai, todėl sunku ką nors nuspėti.

Gamtos ženklais nebepasitiki ir Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Kupiškio skyriaus medžioklės žinovas Bronislovas Juodviršis. Jo teigimu, iš riebių kiškių, šernų ir janotų galima būtų manyti, kad laukia šalta žiema.

Tačiau vyriškio teigimu, jau kelinti metai tokie spėliojimai nepasitvirtina. Ko gero, šie gyvūnai gauna gero pašaro, todėl ir nusipeni.

Kai kurie medžiotojai apie būsimos žiemos orus spėja ir pagal blužnį. Jei šis šerno organas pradžioje storas, laukia šalta žiemos pradžia.

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video