2024/05/14

Rajonai nebesikrato autsaiderių vardo

Prieš trejus metus keturiolika šalies rajonų gavo stiprų ramstį iš Vyriausybės. Paskelbti probleminiais rajonais jie galėjo naudotis didesne valstybės parama. 2011 metais probleminių rajonų sąrašas bus pertvarkytas. Kad ir koks negarbingas šis titulas, kai kurie miestai jau dabar siekia jį gauti.

Domėjomės, ar mūsų rajonas gali būti tarp autsaiderių.

Šiandien patektų visi

Šalies probleminių rajonų sąrašas buvo sudarytas 2007 metais. Į jį pateko Jonava, Akmenė, Druskininkai, Ignalina, Joniškis, Jurbarkas, Kelmė, Lazdijai, Mažeikiai, Skuodas, Šalčininkai, Švenčionys bei du rajonai iš Panevėžio apskrities: Pasvalys ir Rokiškis.

Šie rajonai ne patį garbingiausią statusą tuomet gavo dvigubai viršydami šalies bedarbystės vidurkį bei tris kartus socialinių pašalpų gavėjų skaičių. O probleminio rajono vardas jiems turėjo suteikti didesnę finansinę pagalbą iš Europos Sąjungos fondų.

Šiandien 2007-aisiais probleminiams rajonams nustatytus kriterijus, ko gero, kelis kartus viršytų didžioji dalis Lietuvos rajonų. Todėl šį rudenį dauguma jų sujudo, kai probleminių rajonų sąrašas buvo dar kartą peržiūrimas.

Besibaigiant 2010 metams Seimas iš naujo peržiūrėjo, kuriems rajonams nebereikia pagalbos. Ir nuspręsta, kad nė vienas jų negali palikti sąrašo, nes laukti rezultatai iki šiol dar nebuvo pasiekti.

Nepasiekė rezultatų

Rokiškio rajono meras Almantas Blažys „Kupiškėnų mintims“ teigė, kad pirmieji darbai už gautas lėšas probleminiams rajonams tik dabar pradeda po truputį krutėti. Rokiškis iš šios paramos iki 2013 metų žada pasistūmėti modernizuodamas daugiabučius namus, statydamas pastatus socialiniams būstams įkurti.

„Šis sąrašas galioja iki 2013 metų. Bet šiais metais Seimas peržiūrėjo, ar kuriai savivaldybei nebereikia pagalbos. Konstatuota, kad laukti rezultatai – nepasiekti, parama neįsisavinta. Todėl visi rajonai likome kitam etapui“, – aiškino Rokiškio meras.

Anot jo, kad ir koks negarbingas šis sąrašas, jo narės šį rudenį itin aršiai kovojo, kad jame liktų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video