2024/05/13

Žūties vietai įamžinti – kryžius pakelėje

Lietuvoje pilnos pakelės gėlių krepšelių, kryžių ar net paminklų, o per Vėlines šie memorialai skęsta žvakių šviesoje lyg tikros kapinės. Karo keliuose aukų artimieji jų žūties vietoje stato kryžius, Rūpintojėlius ar bent padeda gėlių krepšelį, uždega žvakutę. Kodėl norima įamžinti žmogaus žūties vietą? Yra manančių, kad būtent mirties vietoje žmogaus siela palieka kūną. Žūties vieta tapatinama su riba, ties kuria artimasis paliko šį pasaulį. Todėl daugelį (bet ne visus) artimojo žūties vieta natūraliai traukia, žmonės intuityviai šią vietą sieja su kapu. Ji dažnai net ir prižiūrima kaip tikras kapas: padedama naujų gėlių, bent kartą per metus uždegamos žvakutės.

Lapkričio 21-oji yra Pasaulinė žuvusiems eismo įvykiuose atminti diena. Artėjant šiai dienai, pasiteiravome įvairių institucijų, avarijoje žuvusiųjų artimųjų nuomonės apie nelaimės vietos pakelėse žymėjimą.

Laikina

Kupiškėnas Andrius S. prieš keletą metų išgyveno didelę netektį. Avarijoje žuvo brolis. „Iš pradžių brolio žūties vieta mane traukė lyg magnetas. Ten eidavau kiekvieną dieną ir kaskart vis kažko ieškojau: nors menkiausių daiktų, kurie priklausė broliui, – pasakojo Andrius. – Netekties skausmas buvo labai stiprus, todėl ir jo žūties vieta svarbi. Ten nešdavau gėles, degindavau žvakeles.“

Pasak pašnekovo, taip truko kelis mėnesius. Pamažu žūties vieta tapo svetima, netgi nebesinorėjo ten stabtelėti. Po metų nelaimės vieta buvo tik pakelė, kur kartais pravažiuodamas prisimindavo čia žuvusį brolį.

Nieko blogo

Pasak Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų parapijos klebono dek. dr. Rimanto Gudelio, kryžių statymas pakelėse neprieštarauja tikėjimui. „Gal tai tokia kai kurių žmonių gedulo išraiškos priemonė, juolab kad keliuose šiuo metu žūsta daugiausiai jauni žmonės. Kai kuriems tai yra savotiška atsisveikinimo su artimuoju išraiška“, – sakė kunigas.

Pasiteiravus apie kalbas, jog yra manančių, kad žūties vietoje lieka nelaimėlio siela, todėl ir statomi kryžiai, kunigas buvo kategoriškas: „Bažnyčia pripažįsta, kad siela yra nemirtinga, tačiau ji žūties vietoje ant kelmo tikrai nesėdės. Tai yra tik prietarai ir niekas daugiau.“

Pasak R. Gudelio, Amerikoje griežtai draudžiama pakelėse statyti kryžius, deginti žvakeles ar dėti gėles – ten laikomasi įstatymų ir niekam jokių išimčių nėra.

Prevencinė priemonė

Kupiškio r. policijos komisariato Viešosios tvarkos skyriaus vyr. specialistas Džeraldas Baliūnas sakė, jog šiais metais mūsų rajone keliuose žuvo 2 žmonės, pernai – 4.

Pasak pareigūno, yra avaringos vietos, kur daugiausiai nutinka nelaimės, todėl ten apribojamas greitis, statomi įspėjamieji ženklai, kad avaringas kelio ruožas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video