2024/05/14

Vaikų globos namai – per laiko prizmę

Antras mėnuo Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namams vadovauja Petras Remeikis. Prieš daugiau nei dešimt metų šis žmogus, dirbdamas tuometiniu Savivaldybės Vaikų teisių apsaugos tarnybos vyr. inspektoriumi, buvo susidūręs su visomis šių namų steigimo peripetijomis. Pasidomėjome, kaip P. Remeikiui sekasi po ilgos pertraukos vėl grįžus prie pedagoginio ir vadovaujamo darbo, kokie pokyčiai įvyko per šį dešimtmetį šiuose vaikų globos namuose, kokia jų dabartis ir veiklos perspektyvos.

Grėsmė veiklai

Naujasis Paketurių Šv. Kazimiero vaikų globos namų direktorius Petras Remeikis buvo tiesus ir atviras – po ilgos pertraukos įžengus į šią įstaigą teko konstatuoti, jog ji šiek tiek nugyventa. Reikia perdažyti patalpas, vaikų kambariuose pakeisti linoleumą, tvarkyti ventiliacijos sistemą. Galbūt tie darbai buvo atidėliojami dėl to, kad planuota šią įstaigą perkelti į buvusią Virbališkių mokyklą. Tačiau, žlugus Savivaldybės bendram projektui su latviais, naujų patalpų dar teks palaukti. Tuo klausimu prieš keletą dienų lankytasi Socialinių reikalų ir darbo ministerijoje. Ministras situaciją žino. Tačiau panašių prašymų ministerija yra gavusi ne iš vieno šalies rajono. Kam bus teikiama pirmenybė, nežinia.

Kupiškėnai gali guostis nebent tuo, jog jų galimybes gauti finansavimą naujoms patalpoms įrengti didina jau paruoštas projektas.

Pasak P. Remeikio, šiuo metu Šv. Kazimiero vaikų globos namų pastatas yra CARITO nuosavybė. Šiai organizacijai ji anksčiau priklausė ir juridiškai. Nuo 2009 m. tapo Savivaldybės įstaiga.

Persikelti į naujas patalpas šiems globos namams būtina dėl numatomos tokių įstaigų reformos. Nuo 2011 m. Lietuvoje visi globojami vaikai turi gyventi šeimynose. Kiekviena šeimyna (po 8-15 vaikų) bus įkurdinta atskirose patalpose, panašiose į butą su visais patogumais. Pagal šiuos reikalavimus pertvarkyti esamas patalpas Paketuriuose dėl vietos stokos neįmanoma. Vaikų, gyvenančių Šv. Kazimiero vaikų globos namuose, skaičius šiuo metu leidžia įkurti tris šeimynas.

Pasak P. Remeikio, leidimą veiklai jų įstaiga turi iki 2011 m. birželio pabaigos. Ar bus išduotas leidimas vaikų stacionariai globai, jei nespės persiformuoti į šeimyninius vaikų globos namus, neaišku. Su šia problema respublikoje susidurs ir daugiau globos įstaigų.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video