2024/05/15

Draugai ir svaigalai svarbiau už rūpestį vaikais

Kupiškio rajone yra 152 socialinės rizikos sąrašuose esančios šeimos. Iš jų 25 – Kupiškio mieste. Šioms šeimoms gyvenime bene pati svarbiausia diena yra tuomet, kai pastarųjų sąskaitas įvairių socialinių pašalpų, išmokų pavidalu papildo valstybės pinigai.

Deja, šių dienų kiekvieną mėnesį su dideliu nerimu laukia policijos pareigūnai. Tuomet padaugėja šeimyninių kivirčų, muštynių bei kitų viešosios tvarkos pažeidimų. Štai rugpjūčio mėnesį, kai buvo išmokėtos pašalpos, per vieną dieną policijos pareigūnai net 28 kartus vyko tramdyti švenčiančių pašalpų gavimo dieną.

Pasižiūrėti, kaip šį kartą gavę pinigus gyvena Kupiškio miesto socialinės rizikos šeimos, praėjusią savaitę į reidą išvyko socialinė darbuotoja Jolanta Gedvilaitė ir Kupiškio r. policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vyr. patrulė Vilė Sezonienė.

Vaikus saugo kiti

Socialiniame būste gyvenančią Kęstučio T. šeimą slegia ne tik blogos buities sąlygos, bet ir nuolatinės vyro girtuoklystės. Vyras nevengia išlenkti alaus stiklinę matant jo mažamečiams vaikams. Nors užėjus į vidų krosnis skleidė malonią šilumą, tačiau į lauką kuo greičiau skubino išeiti aitrus dūmų kvapas. Vyriškų rankų šioje šeimoje labai trūksta.

„Man labai liūdna, aš noriu pas mamą“, – graudžiu balseliu kalbėjo septynmetė mergaitė, jau senokai nesulaukianti į miestą išėjusios savo mamos Stasės V.

Socialinei darbuotojai pasiteiravus, ar ji žinanti, kur mama išėjo, mergaitė atsakė, kad tvarkyti kažkokių dokumentų į Savivaldybę. Nebuvo tuo metu nei jos tėčio, nei vos 1 mėnesio sulaukusio broliuko. Juos suradome apsilankę kituose namuose – pas 22-ejų metų jau penkto kūdikio besilaukiančią Armandą A. Ten pulkelis vyrų ramiai sau tuštino sidro butelį, o prirūkytame kambaryje vežimėlyje tuščią buteliuką su žinduku godžiai čiulpė Stasės V. mažylis. „Atvežė pas mane ir paprašė pasaugoti vaiką – koks skirtumas, kiek jų čia bėgioja“, – sakė Armanda A. Policijos pareigūnei pasiteiravus, ar ji kartu su vyrais negėrė, moteris puolė tvirtinti, kad tikrai ne, nes jau šiomis dienomis turi gimti vaikelis.

„Dabar tokie įstatymai, kad socialinis darbuotojas privalo atvažiuoti ir rūpintis, ar mums ko netrūksta“, – kambaryje buvusiems neblaiviems vyriškiams aiškino moteris. Beje, pastarieji negailėjo kandžių žodelių policijos pareigūnei, vis kartodami atsisveikinimo žodžius, kad nelauktos viešnios kuo greičiau eitų lauk. Tik po griežto policijos pareigūnės įspėjimo, visiems vyrukams pasiėmus nebaigtą sidro butelį teko keliauti iš buto. Pasiteiravus, kiek pinigų moteris gauna per mėnesį, Armanda A. atsakė, kad apie 1 200 Lt.

Brigita D. į namus atskubėjo iš miesto. „Ko čia daužot duris, vaikas vienas, tai kol atidarys duris, reikia palaukti“, – sakė nedraugiškai nusiteikusi moteris. Užėjus į vidų kambaryje buvo ne tik mažametis, bet ir suaugęs vyriškis, kuris pamatęs netikėtus svečius greitai spruko į lauką. Socialinei darbuotojai pasiteiravus, ar nieko netrūksta, moteris tik piktai burbtelėjo: „Visko turim, nereikia jūsų pagalbos“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video