2024/05/15

Savavališkų statybų įteisinimas bus brangus

Pagal 2006 metų spalio mėnesį priimtas Statybos įstatymo pataisas savavališkų statybų šeimininkams nebuvo palikta jokių išimčių – statinį privaloma griauti arba atitinkamai pertvarkyti savavališkai pastatytą jo dalį.

Su šia negerove iki šiol beatodairiškai kovoję valdininkai nutarė atleisti vadžias. Kai kuriuos neteisėtai atliktus darbus jau siūloma įteisinti.

Pakeitimai

Nuo š. m. spalio 1 d. įsigaliojęs pakeistas Statybos įstatymas suteikia galimybę greičiau tvarkyti su statybomis susijusius dokumentus, supaprastina kai kurias procedūras. Visgi savavališkų statybų įteisinimas bus įmanomas tik išimties atvejais, kai statyba konkrečiame sklype pagal patvirtintus detaliuosius teritorijų planavimo dokumentus neprieštarauja privalomiems aplinkosaugos, kultūros paveldo saugomų teritorijų teisės aktų reikalavimams bei esminiams statinio projekto sprendiniams, jeigu statytojas darbus pradėjo negavęs statybos leidimo arba nukrypo nuo projekto.

Savavališkų statybų įteisinimas kainuos nepigiai – įmokos dydis kinta priklausomai nuo savavališkai atliktų statybos darbų, įskaičius panaudotus statybos produktus, sąnaudų vertės, tačiau įmoka negali būti mažesnė kaip 300 litų ir didesnė kaip 500 000 litų. Dvejus metus po įstatymo įsigaliojimo įmokų dar nereikės mokėti. Per tą dvejų metų laikotarpį asmenims, siekiantiems savo noru įteisinti savavališkas statybas, tai bus pripažįstama lengvinančiomis aplinkybėmis ir jiems bus taikomos mažiausios administracinės baudos.

„Norime atkreipti dėmesį, kad savavališkos statybos galės būti įteisinamos tik tuomet, kai nebus nusižengta kitiems teisės aktams, ir tik tose vietose, kur statyba galima. Ten, kur statyti draudžiama, savavališkai pastatyti statiniai bus griaunami“, – priminė Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI) viršininkė Laura Nalivaikienė.

Sprendimus, įteisinti ar ne savavališkas statybas, priims ne VTPSI pareigūnai – jie tik surašys ir pateiks reikalavimus pašalinti savavališkos statybos padarinius.

Įstatymo pataisos pakeitė ir statinių pripažinimo tinkamais naudoti sąvoką. Nebeliko draudimo gyventi Valstybinei komisijai neatiduotame vertinti pastate. Tačiau statytojams kaip ir anksčiau išlieka prievolė atiduoti vertinti naujai pastatytus arba rekonstruotus pastatus. Tiesiog naujų daugiabučių gyventojai galės naudotis dar nebaigtu įrengti būstu.

Pakeistame įstatyme tiksliau apibrėžta ir statinių rekonstrukcijos sąvoka – ja nebebus galima prisidengti vykdant naujas statybas saugomose teritorijose.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video