2024/05/15

Paštininkai tiki: aukso amžius pas juos dar grįš

Šiandien virš 70 mūsų rajono pašto darbuotojų švenčia savo profesinę šventę. Šie metai jiems nebuvo itin lengvi – daugiau nei dešimt paštininkų turėjo palikti savo darbo vietas dėl devynis mėnesius trukusios pertvarkos. Dėl jos šiandien beturime tik penkis pašto skyrius visame rajone.

Baigia priprasti

„Šuo ir kariamas pripranta“, – taip nuo šių metų pradžios užsitęsusią ir liepos 1-ąją oficialiai užbaigtą AB Lietuvos pašto reformą apibūdino Kupiškio pašto viršininkas Alvydas Razgevičius.

Pasak jo, permainos buvo nemažos, tačiau darbas po truputį stoja į savo vėžes ir klientai jau baigia įprasti prie naujos tvarkos. Šiandien rajone likę tik Kupiškio, Šimonių, Skapiškio, Noriūnų ir Subačiaus pašto skyriai.

Jų darbuotojams tenka aptarnauti ir aplinkinių kaimų gyventojus, kur nebėra stacionaraus pašto. Ten 15 – 20 minučių kiekvieną dieną užsuka kilnojamieji pašto skyreliai. Atvykstantys automobiliai tik susikeičia su kaimuose dirbančiais laiškininkais siuntomis ir laiškais.

„Iš esmės mūsų funkcijos nepasikeitė – darom tą patį, ką ir anksčiau. Tik darbuotojams didesnis krūvis. Dabar paštų viršininkams tenka aptarnauti didesnį klientų skaičių“, – teigė A. Razgevičius.

Iš viso mūsų rajone dirba 50 darbuotojų, daugiau nei 20 paštininkų aptarnauja miesto gyventojus. Dėl pertvarkos darbo vietų neteko per dešimtį žmonių.

„Dėl visko kalta krizė. Tačiau nemanau, kad paštas kada nors bus nereikalingas žmonėms. Naująsias technologijas turi ir paštas – su arkliukais čia tikrai niekas nebevažinėja. Taigi modernėjame kartu su savo klientais, todėl tikiu, kad aukso amžius pašto dar laukia. Juk visada maloniau į rankas paimti laišką, nei gauti telefono žinutę“, – optimizmo savo profesinę dieną nestokojo pašnekovas.

Ir savo kolegoms palinkėjo kantrybės išgyvenanti nelengvomis sąlygomis bei sveikatos jiems ir jų šeimoms.

Klientų nepasigenda

Lankantis rajono stacionariuose pašto skyriuose baisaus pesimizmo apraiškų taip pat neaptikome. Noriūnų pašto darbuotoja Irena Apšegienė teigė, kad klientų dar netrūksta. Jie į šį paštą ateina ne tik iš Noriūnų, bet atvažiuoja ir iš aplinkinių kaimų.

Nors internetas vis labiau skinasi kelią į gyventojų kasdienybę, dar daug žmonių, ypač vyresnio amžiaus, pašte susimoka įvairius mokesčius. Be to, pasak pašnekovės, į Noriūnų paštą du kartus per savaitę atvažiuoja specialistai, renkantys mokesčius už komunalines paslaugas.

Pašto paslaugos per pastaruosius metus nebrango. Mokant mokesčius čia imamas 1,30 Lt papildomas mokestis. Nesiaurina I. Apšegienė ir pašto prekių asortimento. Čia, kaip ir anksčiau, didelis šventinių atvirukų bei įvairių leidinių pasirinkimas. Juos žmonės, pasak viršininkės, perka.

Noriūnų seniūniją aptarnauja trys laiškanešiai.

Apmažėjusiu klientų skaičiumi skundėsi Subačiaus pašto darbuotoja Asta Kiseliovaitė. Neseniai čia įsidarbinusi mergina teigė pajutusi, kad mokesčių mokėtojus „nutraukia“ į šį miestelį kartą per savaitę atvykstantis UAB „Kredito unija“ darbuotojas, kuris už šias paslaugas papildomo mokesčio neima. O jaunimas, anot jos, viską susitvarko interneto pagalba.

Tačiau keturi šiame skyriuje dirbantys laiškanešiai, aptarnaujantys visą Subačiaus seniūniją, darbo turi sočiai – jų rūpestis išvežioti pensijas, spaudą ir siuntas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video