2024/05/16

Kultūros srityje problemų daugiau nei optimizmo

Prasidėjęs ruduo yra savotiška kultūrinio sezono pradžia. Nors pavasarį kultūros įstaigose jau vyko didysis etatų mažinimo vajus, tačiau kol kas taupymas ir niūri nuotaika dėl ateities yra pagrindinės temos, neleidžiančios ramiai dirbti kultūros darbuotojams.

Pasikalbėti apie netolimos ateities perspektyvas, kultūros įstaigų finansavimą į susitikimą su rajono klubinių įstaigų darbuotojais, muziejininkais ir bibliotekininkais buvo pakviesti rajono meras Jonas Jarutis bei Savivaldybės Kultūros ir švietimo skyriaus vedėjas Rimantas Jocius.

Jaučiasi nereikalingi

Pradėdamas susitikimą Kultūros centro direktorius Rapolas Lukoševičius sakė, kad dabar toks metas, jog daugumai kalbos apie kultūrą atrodo nieko vertos, nes ji lyg ir neegzistuojanti. Naujasis kultūros ministras savo darbą pradėjo liepos pradžioje, tačiau kol kas jokių susitikimų su juo nebuvo. „Jeigu yra ignoruojamas profesionalusis menas, tai ką jau kalbėti apie mus. Kol kas nematyti ir jokios ateities vizijos“, – sakė R. Lukoševičius.

Galima gyventi taupiau

Meras J. Jarutis teigė, kad jis dar mato galimybių, kur būtų galima sutaupyti. Nors ir buvo sumažintas kultūros darbuotojų etatų skaičius, tačiau vertėtų pačiam įstaigos vadovui įvertinti, ar tikrai reikalingi kultūros darbuotojai ten, kur yra aktyvios kaimų bendruomenės. Pasak mero, taupo visi – Savivaldybėje taip pat jau seniai nieko nėra priimta į darbą. Nors yra 150 etatų, tačiau užimti 134.

„Teko lankytis ne viename bendruomenės renginyje, kuriame vyko ne tik piknikai, bet ir šaunūs žmonių, turinčių meninių gebėjimų, pasirodymai, – sakė J. Jarutis. – Jau geriau trys geri renginiai visai apylinkei, negu dešimt tokių, į kuriuos susirenka tik patys kolektyvai ir trys kaimynai“.

Su naujuoju kultūros ministru meras buvo susitikęs savo iniciatyva. Jam Arūnas Gelūnas paliko suprantančio padėtį ir tuščiais pažadais nesišvaistančio ministro įspūdį.

Prakalbus apie aukštų pareigūnų vizitus į mūsų rajoną, meras išreiškė nuostabą, kodėl nutinka taip, kad apie kai kurių ministrų vizitus jis sužino tik iš spaudos. Taip buvo, kai Kupiškyje lankėsi žemės ūkio, socialinės apsaugos ir darbo ministrai. „Stebina tokie vizitai. Manau, kad yra vengiama susitikti su rajono vadovu, – sakė J. Jarutis. – Žmonių bėdas reikėtų spręsti kartu. Galų gale, mes vis tiek geriau žinome čia esančią padėtį“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video