2024/05/13

Aplinkosaugininko pamoka prieštaraujantiesiems

„Kupiškio rajone yra susikūrusi neoficiali žmonių grupė, kuri protestuoja prieš Savivaldybės įvestą visuotinę rinkliavą už atliekų tvarkymą. Tie asmenys skleidžia melagingą informaciją, kad pas juos atliekų nesusidaro, kad mokestis per didelis, kad jo nemokės, siūlo ir kitiems nemokėti ir t.t. Bet ar jie patys ir jų pasekėjai pagalvoja, kad taip darydami, pasidaro daugiau problemų“, – tokią netikėtą citatą galima rasti Panevėžio apskrities gamtos apsaugos departamento internetinėje svetainėje, kur paprastai spausdinami labai konkretūs pranešimai apie aplinkos apsaugos pažeidėjus. Ar tai naudinga informacija gyventojams, ar politinis akibrokštas?

Pranešimas apie deginamas atliekas

Panevėžio aplinkos apsaugos departamento internetinėje svetainėje nuolat spausdinami pranešimai apie aplinkos apsaugos situaciją visoje Panevėžio apskrityje. Ne išimtis – ir mūsų rajonas. Čia užfiksuojamus pažeidimus dažniausiai aprašo ir pranešimus departamentui siunčia Kupiškio rajono aplinkos apsaugos agentūros vedėjos pavaduotojas Rimantas Adomauskas.

Tačiau „Kupiškėnų minčių“ dėmesį patraukė prieš dvi savaites surašytas netradicinis šio inspektoriaus pranešimas visuomenei. Jame pasakojama, kad Kupiškio rajono agentūra gavo anoniminį skundą apie Subačiaus mieste deginamas buitines atliekas. Esą taip šiukšlių atsikrato čia gyvenantis V. B.

Jo kaimynus labiausiai pykdo nuo deginamų atliekų sklindantis nemalonus, aštrus kvapas. Skundą gavęs pareigūnas kartu su Subačiaus seniūnu vyko tirti šio įvykio.

„Skundas pasitvirtino. Gyventojas, dėl kurio gautas pranešimas, paklaustas, kur deda buitines atliekas, pareiškė, kad jų nėra. Pareigūnui pradėjus vardinti atliekas, kurios tikrai pas jį atsiranda, žmogus nusijuokė ir atsakė, kad tokias atliekas sudegina ir nieko taip darydamas nepažeidžia. Jo namų valdoje už ūkinio pastato rasta 200 litrų metalinė statinė, kurioje buvo likučiai degintų atliekų – plastikinių išsilydžiusių ir nebaigtų sudegti butelių nuo alaus, konservų dėžučių ir t.t. Į statinę kitam deginimui sumesti 6 plastikiniai buteliai nuo alaus, keletas konservų skardinių, skudurų“, – rašoma pranešime.

Pabaigai moralas

Iš informacinio pranešimo sužinome, kad Aplinkosaugos įstatymą pažeidęs vyriškis neturi konteinerio, nes šis jam nereikalingas. Galiausiai subatėnas sukritikavo dabartinę atliekų surinkimo tvarką bei per brangų šiukšlių išvežimo mokestį ir pelnė už gamtos taršą baudą.

Taigi toks kasdieniškas vaizdelis nieko nestebina, tačiau įdomiausia aplinkosaugininko pranešimo pabaiga, kai autorius skelia savo pamokslą įstatymų laužytojams.

Teigiama, kad rajone susibūrė neoficiali žmonių grupė, nesutinkanti paklusti Kupiškio rajone esančiai tvarkai. Ji skleidžia bereikalingą propagandą ir kiršina žmones. Pranešime taip pat įspėjama, kad tokie gyventojai prisidarys sau problemų: „Bet ar jie patys ir jų pasekėjai pagalvoja, kad taip darydami, pasidaro daugiau problemų. Kaip pavyzdys, šis Subačiaus miesto gyventojas, vien už minimalią baudą už atliekų deginimą, kurią numato Administracinių teisės pažeidimų kodekso 83 str. , dvejus metus susimokėtų rinkliavos mokestį. Apmaudu, kad blogi patarimai dar nemažai žmonių grupei yra patrauklūs“.

Pagrindine šio aplinkosaugininko pranešimo mintimi galėtų būti jo parinktas pavadinimas: „Pasekmės, kai negalvoji, ką darai“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video