2024/05/03

Kaip į visuomenę integruoti aludes?

Reaguodama į Kupiškio centre gyvenančių žmonių skundus dėl čia įsikūrusių aludžių klientų triukšmingo, chuliganiško elgesio ir jų teršiamos aplinkos, rajono Taryba apribojo keturių aludžių darbo laiką iki 20 val.

Tačiau šį politikų sprendimą verslininkai žada skųsti Panevėžio apygardos teismui dėl Konkurencijos įstatymo pažeidimo.

Guja iš centro

Rajono Tarybos š. m. rugsėjo 23 d. sprendimu Kupiškyje iki 20 val. darbo laikas apribotas UAB „Alika“ barui (vadinamajam „Gaideliui“) Gedimino g. 36a, A. Vaitiekūno individualios įmonės barui L. Stuokos-Gucevičiaus a. 9, G. Pažemio individualios įmonės alaus barui B. Žekonio g. 2, A. Čiurlienės individualios įmonės barui B. Žekonio g.1.

Iš pradžių siūlyta šių aludžių darbą apriboti iki 22 val. ir suvienodinti su prekybos centrų darbo laiku. Tačiau buvo įsiklausyta į Tarybos sveikatos ir socialinės apsaugos komiteto nuomonę, ir šis laikas sutrumpintas iki 20 val. Pasak šio komiteto pirmininko pavaduotojos Mildos Narmontienės, tokie alaus barai prie gyvenamųjų namų, miesto centre kenkia rajono įvaizdžiui. Gal reikėtų nustatyti dienas, pvz., per šventes, kuriomis tos aludės nedirbtų. Nesmagu, kai renginio metu, vidurdienį, aikštėje šlitinėja, prie žmonių kabinėjasi įkaušę tų įstaigų lankytojai.

Tarybos narys Algimantas Sankauskas teiravosi, kodėl „Alika“ prekiauja alkoholiu iki 2 val. nakties. Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėja Marijona Pečkuvienė atsakė, kad pagal galiojančią licenciją jie turi teisę prekiauti alkoholiu visą parą. Priėmus naująjį sprendimą, tos teisės nebetektų.

Kai kurie Tarybos nariai siūlė darbo laiką apriboti ir kavinėms, kuriose taip pat prekiaujama alkoholiu. Tačiau šis klausimas nesvarstytas, nes nusiskundimų iš gyventojų dėl jų darbo negauta.

Žada apskųsti

Alaus baro L. Stuokos-Gucevičiaus aikštėje savininkas Alfonsas Vaitiekūnas sakė, kad dar iš Savivaldybės nėra gavęs oficialių dokumentų dėl šio baro darbo laiko sutrumpinimo. Kai tik juos gaus, tikrai kreipsis į teismą dėl Konkurencijos įstatymo pažeidimo. Kodėl kai kurie verslininkai taip diskriminuojami? Jei norima trumpinti darbo laiką, tai visoms alkoholiu prekiaujančioms įmonėms vienodai. Pirmasis sprendimo variantas darbo laiką sutrumpinti iki 22 val., anot šio verslininko, buvo gana neblogas, o pakoreguotas iki 20 val. tikrai vertas kritikos.

Verslininkė Valerija Pažemienė sakė, kad kol kas nutarimas trumpinti alaus baro darbo laiką iki 20 val. jos įmonei nėra svarbus, nes ir taip jie šiuo metu dirba trumpiau. Todėl kreiptis į teismą jai lyg ir nėra preteksto. Tačiau kitus verslininkus, kurie ketina teisme ieškoti teisybės, ji palaikanti. Neturėtų būti vienoms alkoholiu prekiaujančioms įmonėms darbo laikas sutrumpintas, o kitoms ne. Esant tokiai situacijai kyla įtarimų, jog vienos įmonės yra proteguojamos, o kitas bandoma sužlugdyti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video