2024/05/03

Kemsynai Lėvens slėnyje virsta parku

Jau šį rudenį bus pasodinti medeliai naujajame Kupiškio piliakalnio parke, Lėvens upės slėnyje ties Zunte. Pelkėta, kemsynais apaugusi teritorija po metų kitų turėtų savo aplinkos grožiu traukte traukti tiek kupiškėnus, tiek mūsų krašto svečius. Juolab kad pro šį parką eina kelias, vedantis Vabalninko, Biržų link.

Pasak šio projekto koordinatorės, Savivaldybės Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus specialistės Astos Visockienės, šio projekto įgyvendinimo metu buvo sutvarkyta ir pritaikyta parko kūrimui 2 ha ploto teritorija. Įvairių talkų metu, padedant landšafto specialistams, ten surinktos ir išvežtos šiukšlės (apie 12 kub. m), iškirsti, išrauti krūmai, pašalinti kelmai, suarta ir išlyginta teritorija, atvežta juodžemio (12 kub. m), pasėta žolė. Žemės kasimo ir tvarkymo darbus atliko UAB „Kurklių karjeras“ darbininkai su specialia technika. Šioje teritorijoje šių metų spalio 15 d. bus pasodinta 600 įvairių rūšių (eglių, beržų, ąžuolų, juodalksnių) medelių.

Kupiškio piliakalnio parko kūrimas yra finansuojamas europinių fondų lėšomis, skirtomis programai Latvijos ir Lietuvos bendradarbiavimas per sieną įgyvendinti. Iš viso tam skirta 17 tūkst. 403 eurai arba per 60 tūkst. litų.

A.Visockienė sakė, kad panašūs parkų kūrimo projektai iš minėtos programos yra finansuojami 6 Latvijos vietovėse ir 4 Lietuvos (Kupiškio, Anykščių, Utenos, Ignalinos). Anot projekto koordinatorės, projektas baigiasi spalio paskutinę dieną ir bus įgyvendintas laiku. Pasiteiravus, ar visi kupiškėnai palankiai vertina šio parko idėją, A. Visockienė sakė, kad skeptikų visada buvo ir bus. Tačiau argi blogai, kad vietoj kemsynų žaliuos parkas.

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video