2024/05/03

Didžiausi skolininkai – emigrantai

Vasara netruko prabėgti, tuoj prasidės naujas šildymo sezonas, kuris visiems gerokai patuštins kišenes. Ko gero, ypatingai jis nelaukiamas skolininkų. Nelabai smagu, kai iš paskos velkasi ir pamažu didėja dar buvusio šildymo sezono skola.

Skolininkai

Pasak AB „Panevėžio energija“ Kupiškio šilumos tinklų rajono viršininko Saulius Žilinsko, visų Kupiškio šilumos tinklų rajono vartotojų skola „Panevėžio energijai“ sudaro 0,93 mln. litų. Šilumos ir karšto vandens tiekėjams Kupiškio, Noriūnų, Subačiaus ir Šepetos gyventojai skolingi 770 tūkst. litų. Per vasarą gyventojų skolos šilumos tiekėjams sumažėjo labai nedaug – tik 84 tūkst. Lt. Šilumos ir karšto vandens tiekėjams skolingas beveik kas penktas buto savininkas – 19 procentų daugiabučių namų gyventojų.

Šiuo metu daugiausiai „Panevėžio energijai“ skolingi yra į užsienį išvykę asmenys. Nors jų ir nebuvo, stovėjo tušti butai Lietuvoje, tačiau už paslaugas vis tiek reikėjo mokėti, todėl skolos siekia nuo 17 iki 31 tūkst. Lt.

Nelinksmai naująjį šildymo sezoną sutiks ir kai kurios rajono įstaigos. Rugsėjo pradžioje šilumos tiekėjams organizacijos buvo skolingos 165 tūkst. litų. Didžiausias skolininkas yra Kupiškio ligoninė, kurios skola siekia 109 tūkst. Lt. Biudžetinės įstaigos (mokyklos, darželiai) skolingi 21 tūkst. Lt. UAB “ Dogrima“ šilumos tiekėjui nesumokėjo 21 tūkst. Lt. Beje, pastarajai jau pradėtas bankroto procesas.

Anot S. Žilinsko, jeigu skolininkas gyvena daugiabutyje, jam nėra techninių galimybių už skolas sustabdyti šilumos tiekimą. Tokiems vartotojams nutraukiamas tik karšto vandens tiekimas. Šiuo metu tokia sankcija pritaikyta 63 abonentams. Nesusitarus su skolininku, skola už šilumą išieškoma teismo keliu.

Norintiems būti nepriklausomais – ilgas kelias

Vartotojai, kurie nori atsijungti nuo centralizuoto šilumos tiekimo tinklo, privalo pateikti prašymą rajono Savivaldybės Urbanistikos ir ekologijos skyriui ir iš jo gauti techninių sąlygų projektavimo sąvadą keisti buto ar kitos patalpos šildymo būdą. Tada Savivaldybė sprendžia, ką daryti – išduoda arba motyvuodama priežastis atsisako išduoti projektavimo sąlygų sąvadą tiems darbams atlikti.

Vartotojas šilumos atjungimo ir kitus su atjungimu susijusius darbus atlieka pagal teisės aktų reikalavimus ir išduotas projektavimo sąlygas bei jas atitinkantį projektą.

Visus darbus vartotojas atlieka savo lėšomis. Juos baigęs, asmuo privalo gauti Valstybinės energetikos inspekcijos prie Ūkio ministerijos šilumos įrengimų techninės būklės patikrinimo aktą ir statinių pripažinimo tinkamais naudoti aktą, o jų kopijas pateikti šilumos tiekėjui.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video