2024/05/03

Sumedžioti karūnuotą elnią – nedažnai išsipildanti medžiotojo svajonė

Sugebantieji skaityti gamtos kalendorių dabar visur, kur tik matoma ir girdima kokia gyvybė, regi pokyčius. Kas miškuose ruošiasi ilsėtis, ieško gūžtų ir būstų, o kam svarbu porą susirasti, jungtuves atšvęsti.

Daug įdomių gamtos pokyčių regi medžiotojai, turintys specifinį savo veiklos kalendorių. Pagal jį dabar galima gerokai pagausinti savo laimikių skaičių, o jei labai pasiseks, ir vertingų trofėjų pasirūpinti.

Štai praėjusią savaitę, kai didžioji tautos dalis, prilipusi prie televizijos ekranų stebėjo Lietuvos ir Amerikos krepšinio rinktinių mūšį, „Girios“ klubo medžiotojas Irmantas Vismoliakas Užubalio miške laimėjo dvikovą su tauriuoju elniu. Medžiotojui selekcininkui, turinčiam bene 8 metų medžioklės patirtį, pirmąkart pasisekė sumedžioti šį taurųjį žvėrį. Patinas, tikėtina, pakliuvo subrendęs, kaip ir numato taisyklės, neperspektyvus, karūnos šakų priskaičiuota 17. Trofėjų ruošiantis medžiotojas sakė dabar laukiąs ekspertų išvadų, įdomu, kaip jie įvertins medžiotojo laimikį.

Iš viso šį medžioklės sezoną Kupiškio medžiotojams leista sumedžioti 45 tauriuosius elnius, iš jų 11 patinų, 34 pateles ir jauniklius.

„Girios“ klubo vadovo Algirdo Notkaus teigimu, jau gal 6 metus klubui niekaip nepavykdavo išnaudoti vienintelės licencijos elnio medžioklei. Klubas – nedidelis, maži plotai, žvėrių ne itin gausu ir menka jų įvairovė, nebent kiškių pakrūmėse daugiau būna. Iki šiol nuo metų pradžios šio kolektyvo nariai yra sumedžioję 35 šernus, 4 stirninus, dar šiek tiek smulkiųjų plėšrūnų, kuriuos medžioti leidžiama visus metus.

Pagal medžiotojo kalendorių, šiuo metu leidžiama medžioti briedžių, danielių, stirnų ir elnių patinus, šernus, bebrus, kiaunes, šeškus, žąsis, antis, krykles, klykuoles, fazanus, kovus, pilkąsias varnas ir visus plėšrūnus, tarp jų lapes ir mangutus, pasiutligės aršiausius nešiotojus.

——-
Autorius: Domas JURJONAS

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video