2024/05/03

Bendruomenės gerovę kels mokydamiesi ir keliaudami

Praėjusią savaitę Kupiškio r. vietos veiklos grupė (VVG) nevyriausybinių organizacijų (NVO), kaimo bendruomenių, rajono Savivaldybės atstovus pakvietė į įvadinę mokymų konferenciją, skirtą vietos plėtros strategiją įgyvendinantiems asmenims mokyti ir konsultuoti bei vietos projektų vykdytojų aktyvumui skatinti.

Gausus būrys susirinkusiųjų išklausė informaciją apie numatomus mokymus. Ją pateikė VVG pirmininkė, projektų vadovė Neringa Čemerienė ir projektų administratorė Rima Aukštikalnienė.

Mokysis visi

„Nors mokymų paraiška buvo pristatyta gegužės 12 d., tačiau iki šiolei dar nėra nei sutarties, nei finansavimo, – sakė N. Čemerienė. – Visgi nėra prasmės ilgiau laukti – viskas yra daroma jau dabar, tikintis, kad sutartis bus pasirašyta. Mokymus pradėjome nuo liepos 1 d. Viso projekto trukmė yra 46 mėnesiai, jis numatomas baigti 2014 m. balandžio 30 d. Tiek mėnesių vyks darbas. Šiam laikotarpiui mokymams yra skirta 220 tūkst. litų“.

Pasak N. Čemerienės, projekto tikslas yra telkti kaimo gyventojus ir ugdyti jų gebėjimus veikti kartu, organizuoti strategijų įgyvendinimą naujais būdais ir metodais tikslingai naudojant vietos išteklius ir viešąją paramą. Užtikrinti efektyvią VVG veiklą, įgyvendinant LYDER metodą.

Mokymai susidės iš dviejų dalių: mokymų, skirtų visiems pareiškėjams – kaimo bendruomenėms, NVO ar netgi ir smulkiojo verslo atstovams, kurie savo veiklą vykdo kaimo teritorijoje.

Kita mokymų dalis yra skirta VVG nariams ir valdybai. Mokymų temos abiems grupėms skiriasi.

VVG nariai ir valdybos nariai šiemet turės keturis mokymus, 2011 metais – 7. Yra numatyti ir išvažiuojamieji mokymai. Šiemet numatyta apsilankyti Utenoje, kitais metais – Zarasuose. Taip pat planuojama, kad VVG nariai ir valdyba gali dalyvauti kituose mokymuose ir konferencijose, tik su sąlyga, kad per metus vienam asmeniui negali būti skirta daugiau kaip 2 000 Lt.

Vietos projektų vykdytojams 2010-2014 metų laikotarpiu bus surengta 19 informacinių renginių. Kupiškyje mokymai vyks 21 dieną. Dalyvavimui konferencijose, parodose numatoma skirti 3 renginius.

Dar trys seminarai numatyti užsienyje. Šiais metais turi įvykti 7 informaciniai renginiai. Projektų vykdytojai mokysis 10 dienų. Iki metų pabaigos kai kuriems mokymų dalyviams nusišypsos laimė pabuvoti ir užsienyje, nes yra numatyta 12 žmonių kelionė į Austriją. „Pasikalbėję su VVG valdybos pirmininku Vidmantu Paliuliu, nusprendėme, kad iš kiekvienos seniūnijos vyks po vieną žmogų, kurį rekomenduos seniūnas. Dar vienas žmogus bus iš VVG, nes jis turės rašyti kelionės ataskaitą. Po vieną žmogų vyks iš Savivaldybės ir NVO, – sakė N. Čemerienė. – Į kelionę turėtų vykti tie žmonės, kurie tikrai galvoja teikti projektus“.

Kitais metais projektų vykdytojams bus surengti 7 mokymai. 2011 metais numatyta mokymų dalyvius nuvežti į parodą Vilniuje. 2012 metais planuojamos kelionės į Olandiją ir Belgiją, 2013 m . – į Latviją ir Suomiją.

Vykdys viešuosius pirkimus internetu

Jau šią savaitę prasidės pirmieji mokymai – dalyviai mokysis vykdyti viešuosius pirkimus elektroninėje erdvėje.

„Jeigu paslaugos, darbai ir prekės vykdant projektą nebus nupirkti pagal viešuosius pirkimus, tai nebus finansuojama. Beje, ne mažiau kaip 50 procentų visų viešųjų pirkimų privaloma vykdyti elektroninėje erdvėje, todėl ir yra organizuojami mokymai, kaip teisingai tą daryti, – sakė susirinkusiems R. Aukštikalnienė. – Rugsėjo 22 d., 9 val., vyks jau pirmas teorinis užsiėmimas apie viešuosius pirkimus“.

Anot R. Aukštikalnienės, nors pagal projektų vertes visi pirkimai patenka į supaprastintų pirkimų kategoriją, tačiau neturint žinių, juos teisingai įvykdyti vargu ar pavyks. Kiekvienai seniūnijai bus paskirta po vieną dieną, kurios metu bendruomenės ar NVO organizacijų atstovai, padedami lektorių, praktiškai mokysis vykdyti viešuosius pirkimus elektroninėje erdvėje.

Mokymų dalyviai taip pat bus mokomi teisingai teikti paraiškas projektams bei administruoti projektus.

„Mes labai džiaugiamės, kad VVG nariai yra daugumos bendruomenių pirmininkai. Tikimės, kad jie dalyvaus mokymuose ir vėliau savo žinias perduos kitiems, – sakė R. Aukštikalnienė. – Jiems rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje vyks 12 valandų mokymai Utenoje“.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Nida ŠULCIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video