2024/05/03

Butų kainos sugrįžo į 2005-uosius metus

Nuo pasaulinės ekonominės krizės įsisiautėjimo pradžios pralėkė dveji metai. Bene skaudžiausiai ji palietė statybų ir nekilnojamojo turto sektorius. Sprogus vadinamajam kainų burbului, butų, namų vertė vis krito ir krito. Praėjusių metų pabaigoje šis procesas stabtelėjo. Šiemet jau imta kalbėti, jog nekilnojamojo turto kainos ne tik stabilizavosi, bet ir pamažu ima kilti. Pasidomėjome, už kiek šiuo metu galima įsigyti būstą Kupiškyje ir kitose mūsų rajono vietovėse, kokias nekilnojamojo turto rinkos tendencijas mūsų krašte galima įžvelgti.

Buto vertę kilsteli garažas

Pirmiausia peržvelgėme rugsėjo mėnesio nekilnojamojo turto pardavimo skelbimus laikraštyje ir pasidomėjome, už kiek nori savo būstą parduoti kupiškėnai.

Daugiausia buvo norinčių parduoti 2 kambarių butus. Antai pačiame miesto centre ar Vytauto g. rajone už šiek tiek paremontuotą tokio dydžio butą prašė 50-55-60 tūkst. litų ir pridurdavo, jog galima derėtis. Kraštiečių mikrorajone 2 kambarių butai buvo šiek tiek pigesni. Už vieną visiškai suremontuotą tokį butą prašė 42 tūkst. litų be jokių derybų. Kitas tokio pat dydžio butas V a., pradėtas remontuoti, buvo pardavinėjamas kartu su garažu už 50 tūkst. litų. Tai išties pasirodė kaip vienas pigiausių variantų. Krantinės g. butai visais laikais buvo brangesni. Tokia tendencija išlieka ir dabar. Štai 2 kambarių šiuolaikiškai suremontuotas butas su virtuvės baldais jo šeimininkų buvo įkainotas 75 tūkst. litų.

Subačiaus gyvenvietėje už 2 kambarių butą su patogumais prašė 30 tūkst. litų ir sakė, kad galima būtų derėtis.

Pirkti vieno kambario butą siūlė tik vienas žmogus. Paskambinus paaiškėjo, kad dėl jo pardavimo jau su pirkėju susitarta. Iš pradžių už šį būstą buvo prašoma 20 tūkst. litų, bet bus parduotas už šiek tiek pigiau.`

Didesnių butų pasiūla yra mažesnė. Jų kaina beveik nesiskiria nuo 2 kambarių butų. Antai Kraštiečių mikrorajone už 3 kambarių butą prašė 50-65 tūkst. litų. O Noriūnuose 4 kambarių butas buvo įkainotas tik 12 tūkst. litų. Jo savininkė tvirtino, kad už šį butą nėra įsiskolinta komunalininkams.

Gyvenamųjų namų kainos labai įvairios. Štai Kupiškyje maždaug 1968 m. statytas normalios būklės medinis namas su mūriniu priestatu, garažu ir ūkiniais pastatais jo savininkų buvo įkainotas 120 tūkst. litų. Už kitą pokarinės statybos medinį namą, prie kurio yra ir 10 a. žemės, buvo prašoma 50 tūkst. litų. Skapiškio geležinkelio stoties gyvenvietėje namas su ūkiniais pastatais ir 27 a. žemės įvertintas 40 tūkst. litų. Ir jo pirkėjui buvo dar galima dėl kainos derėtis.

Už pusantrinį garažą su duobe prie buvusios RSO pardavėjas prašė tik 7 tūkst. litų ir sakė, jog tai labai maža kaina. Tad derybų jokių nebus, nes panašūs garažai yra parduodami už dvigubai didesnę kainą.

Turto vertintojų komentaras

UAB „Lituka ir Ko“ Kupiškio skyriaus turto vertintoja Jurga Gudienė sakė, kad būsto kainų kritimas sustojo ir yra 2005 m. lygio. Ji prognozavo, kad būsto kainos nekils bent pusmetį. Realiausia kaina šiuo metu yra 800 Lt už 1 kv. m. Pirkti garažų žmonės irgi nepuola. Per metus jų parduota maždaug penki. Tačiau pabrango žemės ūkio paskirties sklypai. Ūkininkai naudojasi Europos Sąjungos parama, plečia savo ūkius ir perka naujus žemės sklypus. Šiuo metu hektaras tokios žemės pabrango apie 1 tūkst. litų ir dabar kainuoja nuo 3 iki 5 tūkst. litų.

Pagyvėjusi yra butų nuoma. Pasak J. Gudienės, jaunoms šeimoms labai sunku gauti banko kreditą būstui pirkti. Rajone žemas pragyvenimo lygis. Dažniausiai žmonės teuždirba minimalią algą, o bankai yra labai sugriežtinę kreditavimo sąlygas. Tad jauniems žmonėms belieka savo šeimos lizdą sukti išsinuomotame būste.

Turi paklausą pigūs namukai. Žmonės jų labai ieško, kad galėtų išsikelti iš butų, kuriuos žiemą vis sunkiau išlaikyti dėl kylančių mokesčių. Tokių pirkėjų nebaido ir tai, jog patinkantis būstas gali būti ir 10 km atstumu nuo miesto.

J. Gudienė sakė, kad nuo šių metų sausio iki birželio UAB „Lituka ir Ko“ Kupiškio skyriuje buvo sudaryti 27 nekilnojamojo turto pirkimo sandoriai. Iš jų gal tik du pirkėjai būstą pirko pasinaudoję kreditu. Kiti atsiskaitymai vyko grynaisiais pinigais ir ne visur sandorio sumos atrodė realios. Visgi dar pastebima tendencija, kad žmonės butus perka norėdami tokiu būdu investuoti savo lėšas.

UAB NT ZONA direktorė Vida Slizapienė teigė, jog būsto kainos šiuo metu dar šiek tiek mažėja. Savo nekilnojamąjį turtą parduodantys žmonės dažnai prašo per didelės kainos. Vėliau prisipažįsta, jog teko pirkėjui ją nuleisti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video