2024/05/16

Medaus sostinėje pasižmonėjus

Praėjusį šeštadienį kupiškėnai ir mūsų miesto svečiai galėjo pasižmonėti Medaus šventėje, kurią surengė Kupiškio bitininkų draugija. Joje nestigo ne tik medaus, bet ir garsių politikų seimūnų. Akivaizdu, kad artėjant savivaldybių rinkimams jų „dūzgimą“ girdėsime vis garsiau ir garsiau.

Rinktis buvo iš ko

Medaus mėgėjai šventės mugėje jo galėjo rinktis kuo įvairiausio – ir natūralaus, ir paskaninto riešutais, cinamonu, razinomis. Natūralių maisto papildų ieškantieji irgi nenusivylė. Daugelis mielai pinigines atvėrė įvairių produktų su bičių pikiu, bičių pieneliu ir žiedadulkėmis pardavėjams. Buvo galima įsigyti literatūros apie bitininkystę ir jos teikiamą naudą žmogaus sveikatai, įvairiausio bitininkystės inventoriaus, molinių indelių medui. Taip pat prekiauta ir kitomis mugėms būdingomis prekėmis: rūkytais mėsos gaminiais, pintais iš vytelių dirbiniais, uogakrūmių sodinukais, įvairiais dailės darbeliais, netgi “kermošiniais„ saldainiais.

Pagerbti aktyviausi

Per šventės atidarymą buvo pristatyta Kupiškio bitininkų draugija. Jos pirmininkas Juozas Žeimantas informavo, kad ji vienija 130 bitininkų, kurie laiko per 2 tūkst. 200 bičių šeimų. Buvo pabrėžta, jog mūsų krašto bitininkai aktyviai domisi bitininkystės naujovėmis, savo žinias turtina įvairiuose kursuose, noriai dalyvauja bitynų konkursuose, skleidžia savo darbo patirtį bičiuliams užsienio šalyse. Antai jau ketveri metai jie palaiko ryšius su Švedijos bitininkais, vyksta vieni pas kitus. Ir dabar sulaukta 10 žmonių delegacijos iš šios šalies. Taip pat užmegzti ryšiai su bičiuliais iš Lenkijos, Punsko krašto, bičiuliaujamasi su kolegomis iš Baltarusijos. Pastarieji kupiškėnus bitininkus jau seniai yra pakvietę į savo šventę, vyksiančią ateinančių metų kovo 11-12 d. Soligorsko mieste.

J. Žeimantas padėkojo aktyviausiems draugijos nariams bei visiems šventės rėmėjams.

Pasisakęs rajono meras Jonas Jarutis priminė, kad pernai per tokią pat šventę buvo išsakęs norą, kad Kupiškis taptų medaus sostine. Smagu, jog ta idėja pildosi.

Grupei sėkmingai bitininkaujančių kupiškėnų buvo įteikti padėkos raštai. Seimo kaimo reikalų komiteto padėkas meras įteikė Birutei Kukenienei, Edikui Puipui ir Rolandui Pekarskui. Savivaldybės padėkomis pagerbti Genovaitė Petrulienė, Aldona Einorienė, Virginija Slavinskienė ir rengiant šių metų Medaus šventę labai talkinę Renata ir Mindaugas Vilimai.

Viešo pagerbimo susilaukė ir jau vasarą nominuoti geriausi rajono bitininkai – I vietos laimėtojas Vytautas Strolė, II vietą užėmęs Vaidotas Mazurevičius ir III vietos laimėtojas Bronislovas Vytautas Kučinskas.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video