2024/05/15

Jaunimą bandė užkrėsti senaisiais amatais

Praėjusį penktadienį Palėvenės vienuolyne ir vėl buvo girdėti žmonių šurmulys. Čia vyko konferencija „Jaunimą atveskime į kaimą senųjų amatų keliu“. Ją rajono jaunimui suorganizavo Kupiškio rajono vietos veiklos grupė.

Ateityje – amatų centras

Pusdienio pamoka apie Lietuvoje vis dar gyvus amatus prasidėjo valdžios atstovų ir renginio organizatorių sveikinimo žodžiais. Vėliau Kultūros ministerijos regionų kultūros skyriaus vedėja Irena Seliukaitė susirinkusiesiems trumpai nušvietė Kupiškio krašto amatų situaciją Lietuvos kontekste. Paskaitą „Kupiškio krašto amatai“ skaitė Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė, istorikė Aušra Jonušytė, „Tautinio paveldo produktus ir jų sertifikavimą“ pristatė Kauno plėtros departamento Tautinio paveldo ir mokymo laikinai skyriaus vedėjos pareigas einanti Elena Petrošienė.

Susirinkusiems konferencijos dalyviams žodį tarė ir Kaimo plėtros departamento Alternatyviosios veiklos vyr. specialistė Jurgita Liaugminė, Kupiškio jaunimo centro direktorė Gaila Matulytė bei Gyvosios istorijos klubo „Varingis“ atstovė Virginija Rimkutė.

Renginį organizavusios Kupiškio rajono vietos veiklos grupės pirmininkė Neringa Čemerienė „Kupiškėnų mintims“ sakė, kad konferencija specialiai surengta Palėvenės vienuolyne, kur ateityje planuojama įkurti amatų centrą.

Ji pakvietė mokinius patiems išmėginti lietuviškus amatus. Jų konferencijoje buvo pristatyta net penkiolika.

Įdomiau kompiuteris

Siuvinėjimo, audimo, verpimo, kalvystės, molio lipdymo, medžio drožinėjimo, konditerijos gaminių puošimo bei karpymo amatus demonstravo mūsų rajono auksarankiai. Juostų audimą, juvelyriką, šarvų kalimą, rūbų siuvimą, maisto gamybą pristatė svečiai iš Vilniuje susikūrusio Gyvosios istorijos klubo „Varingis“. Be to, renginyje su savo dirbiniais pasirodė ir Lietuvos puodžių karaliumi pramintas Vytautas Valiušis.

„Tai nėra paroda ar mugė. Šiame renginyje mes leidome vaikams patiems išmėginti lietuviškus amatus. Stengėmės jiems parodyti, kur šiais laikais galima panaudoti karpinius, siuvinėjimo darbus ir t.t.“, – tvirtino N. Čemerienė.

Su žurnalistais kalbėję amatininkai teigė mielai sutikę bendradarbiauti bandydami sudominti jaunąją kartą tradiciniais mūsų tautos amatais.

Siuvinėjimą mėgstanti Naivių kaimo gyventoja Jadvyga Pajuodienė teigė savo anūkus pradžiuginanti naujais savo darbais. Tačiau, anot jos, vaikus užkrėsti rankdarbiais šiais laikais labai sunku. Jų dėmesį užvaldęs kompiuteris.

Tačiau norinčius išmokti siuvinėti naivietė mielai pamoko.

Moteris šį pomėgį atrado labai seniai. Kaip pati sako, potraukį rankdarbiams turbūt paveldėjo iš puikia audėja buvusios mamos. J. Pajuodienė ne tik siuvinėja, bet ir audžia itin spalvingus kilimus. Šiuos jos darbus gerai vertina mūsų rajono žmonės. Tačiau pašnekovė savo darbelių nepardavinėja, tik dovanoja.

Iš to paties kaimo kaip ir ponia Jadvyga į renginį atvykusi Marytė Šližauskienė taip pat pristatė kryželiu siuvinėtus paveikslus bei įvairiais raštais megztas kojines ir pirštines. Jas moteris mezga iš natūralios avių vilnos.

„Seniai auginame avis – man labai mieli šie gyvūnai. Todėl iš jų vilnos visa šeima kiekvienais metais būna apdalinta kojinėmis ir pirštinėmis“, – džiaugėsi M. Šližauskienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video