2024/05/15

Dilema – kas klos patalą girtuokliams

Šalies politikai maždaug prieš metus susizgribo, kad prieš dešimtmetį Lietuvoje panaikinus blaivyklas visi piliečiai netapo abstinentais. Kaip byloja statistika, jie gerokai, kasmet po 5 mln. litų, nusiurbia pinigėlių iš Ligonių kasų kaip ligoninių detoksikacijos skyrių pacientai. Tačiau medikai nelabai džiaugiasi tokia galimybe užsidirbti. Ne visi girti asmenys, pakliuvę į ligonines, gauna paciento statusą. Neretai medikai, užuot gydę rimtus ligonius, yra priversti gaišti laiką tramdydami iš gatvės atvežtą girtą žaliūką.

2009 m. gruodį premjero Andriaus Kubiliaus potvarkiu buvo sudaryta darbo grupė neblaivių asmenų problemoms spręsti. Tačiau reikalai narpliojant šią bėdą juda lėtai. Vienintelė iki šiol išlikusi blaivykla yra tik Vilniuje. Šiuo metu blaivyklų steigimą netgi siūloma perkelti ant savivaldybių pečių.

Ar reikia blaivyklos kupiškėnams? Ką apie tai mano atsakingi asmenys?

Kupiškio r. policijos komisariato viršininkas Arvydas Mėlynis paaiškino, kad blaivinti piliečius – ne jų funkcija. Tačiau su neblaiviais žmonėmis policijos pareigūnams tenka susidurti kone kasdien. Pavyzdžiui, pernai į rajono policijos komisariatą buvo atvežta per 300 neblaivių piliečių, t. y. vos ne kiekvieną dieną po 1. Šiuo metu stipriųjų gėrimų padauginę piliečiai policijoje yra uždaromi į laikino sulaikymo kameras. Ten jie būna tiek, kiek leidžia galimybės.

Pasak A. Mėlynio, policijos pareigūnai neturi teisės vežti į komisariatą žmogaus, kuriam nustatomas sunkus girtumo laipsnis. Tais atvejais visuomet kviečiami medikai.

Komisariato viršininkas sakė žinąs, jog vyriausybiniu lygiu yra svarstomas blaivyklų steigimo klausimas. Tačiau manąs, jog šios įstaigos atsiras tik didžiuosiuose šalies miestuose. Kupiškyje blaivykla būtų nuostolinga. Kupiškėnams, ko gero, artimiausia blaivykla bus tik Panevėžyje.

Kažin ar specialiai tie neblaivūs piliečiai bus tokį kelią vežiojami? – Aut. past.

Kupiškio ligoninės direktoriaus pavaduotojos gydymui Romos Ramanauskienės nuomone, mūsų mieste blaivyklos visgi reikėtų. Šiuo metu ligoninė yra priversta priimti ir ligonius, ir neblaivius asmenis, kuriuos radę nugriuvusius gatvėje atveža policijos pareigūnai. Tarp jų būna ir agresyviai nusiteikusių, ir asocialių žmonių, kuriems toks gyvenimo būdas kasdienybė. Dalis šio kontingento apžiūrėjus tampa ligoninės pacientais, nes jiems būna diagnozuojama įvairių sveikatos sutrikimų: apsinuodijimas alkoholiu, įvairios traumos ir kt. Jie paliekami ligoninėje trumpam gydymui ar stebėjimui. Kiti iš gatvių atvežtieji būna sveiki, tik neblaivūs, ir už jų apžiūrą bei laikymą Ligonių kasos gydymo įstaigai nieko nemoka.

„Ligonius ir neblaivius piliečius reikėtų atskirti. Ligoninė yra gydymo, o ne išblaivinimo įstaiga. Gal reikėtų bent jau atskiros patalpos, kuriai būtų suteiktas blaivyklos statusas, ir ten budėtų medikas. Žinoma, ši problema gal ir yra ne kasdieninė, bet aktuali“, – kalbėjo R. Ramanauskienė.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video