2024/05/15

Virš rajono ligoninės – etatų mažinimo grėsmė ir streiko nuojautos

Praėjusį antradienį Kupiškio ligoninės darbuotojų iniciatyva vyko susirinkimas, kuriame buvo aptarta šios įstaigos finansinė situacija. Jau ne vieną mėnesį chroniškai vėluojantys atlyginimai baigia išsekinti medikų bei kito ligoninės personalo kantrybę.

Į darbuotojų iš anksto pateiktus klausimus atsakinėjo ligoninės direktorius Povilas Rimkus. Jų išklausyti buvo atvykęs ir rajono meras Jonas Jarutis.

Pasak P. Rimkaus, jis suprantąs, kad šį darbuotojų susirinkimą lėmė tai, jog jau 2 savaites ligoninė iš Teritorinės ligonių kasos (TLK) negauna pinigų ir negali pasinaudoti banko suteiktu overdraftu, kuris naudojamas ir atlyginimams mokėti, ir kitoms išlaidoms padengti. O savo pinigų rezervo nėra.

Ligoninės direktorius susirinkusiesiems pirmiausia pateikė Kupiškio ligoninės 2010 m. I pusmečio finansinę ataskaitą.

Liepos mėnesį ligoninė uždirbo apie 350 tūkst. litų, o rugpjūtį – apie 330 tūkst. litų. Tačiau plano – po 380 tūkst. litų kas mėnesį – nesugebėta įvykdyti.

Nuostolingai dirbo reanimacijos skyrius. Vasarą mažiau lėšų surinko konsultacinė poliklinika, nesukaupė didesnės sumos ir slaugos skyrius, kurio pajamos nuo gegužės mėnesio vis mažėjo. Bet tikimasi šiuos pinigus susigrąžinti per metus, nes po vasaros vėl ligoninėje ima daugėti pacientų, suteikiama daugiau paslaugų. Anot ligoninės vadovo, labai aktualu yra plėsti ambulatorinės reabilitacijos paslaugas, iš kurių galima užsidirbti apie 400 tūkst. litų.

P. Rimkus priminė, kad šių metų balandžio mėnesį rajoninėms ligoninėms ministerija 1 mln. litų sumažino finansavimą. Taip buvo padaryta sumanius tose gydymo įstaigose uždaryti reanimacijos skyrius. Kol kas toks skyrius pas mus yra. (Dabartinė sveikatos politika tiesiausias kelias sužlugdyti rajonų ligonines. Medikai nedrįsta be reanimatologų budėti. Šio skyriaus nuostolingumą padengia kiti ligoninės skyriai. Apie tai susirinkime kalbėjo gydytoja Roma Ramanauskienė. – Aut.past.) Tiesa, liepą buvo kažkiek pinigų grąžinta, be to, ir spalį žadama dar jų atseikėti, bet tai tėra tik lašas jūroje, palyginus su tuo, kiek atėmė. Etatų mažinimo sąskaita balandį buvo sutaupyta 20 tūkst. litų.

Šiuo metu tiekėjams ligoninė yra skolinga 775 tūkst. litų. Ligonių kasų įsiskolinimas jiems rugpjūčio 1 d. siekė 433 tūkst. litų. Apmokėti kreditoriniams įsipareigojimams kas mėnesį reikia 90 tūkst. litų.

Į darbuotojų klausimą apie administracijos prioritetus, P. Rimkus atsakė, jog jai svarbiausia darbuotojai, nes be jų nefunkcionuos ir ligoninė. Tačiau taip pat reikia stengtis mėnesio gale padengti skolas, kad nereikėtų mokėti delspinigių ir baudų.

Kalbėdamas apie ligoninės skyrių uždarbį direktorius sakė, kad savarankiškai disponuoti lėšomis skyriai negali, nes ligoninė yra per maža. Be to, nėra ir metodikos, kaip tai būtų galima padaryti.

Darbuotojai klausė, kiek ligoninė moka „Kretingos maistui“ už maitinimo paslaugą. Buvo atsakyta, kad per mėnesį tam skiriama 28 tūkst. litų. Iš tos sumos 10 tūkst. litų atitenka darbo užmokesčiui, nuomai, komunaliniams patarnavimams, elektrai.

Buvo domimasi, kaip UAB „Viremida“, atliekanti ligoninės renovaciją, atsiskaito už sunaudotą vandenį ir elektrą. Atsakyta, jog skaitiklių parodymai yra sekami. Kol kas už visa tai sumoka ligoninė, tačiau statybininkai yra pažadėję vietoj to mokesčio suremontuoti endokrinologijos skyrių, kurio remontas jų įgyvendinamame projekte nėra numatytas.

Teirautasi, kodėl mažinant etatus ne visuose skyriuose vienodai buvo atleidžiami pensininkai ir neįgalieji. P. Rimkus, atsakydamas į šį klausimą priminė, jog visa tai sprendė ir savo išvadas pateikė ligoninėje sudaryta komisija. Jis užsiminė, jog ateityje, ko gero, vėl gresia etatų mažinimas, nors jis pats tam nepritartų.

Taip pat buvo informuota, kad Kupiškyje šio mėnesio pabaigoje bus surengtas Seimo sveikatos komiteto išvažiuojamasis posėdis.

Medikai teiravosi, ar susidariusi finansinė situacija neveda prie ligoninės bankroto.

P Rimkus sakė liekąs optimistas. Anot jo, finansinė padėtis turėtų pagerėti iš Teritorinės ligonių kasos atsiėmus 120 tūkst. litų skolą bei iš ten pat gavus 100 tūkst. litų išeitinėms pašalpoms sumokėti. Iš Sveikatos apsaugos ministerijos dar negautos lėšos už hospitalizacijos rodiklius irgi turėtų papildyti ligoninės iždą. Vilčių teikia tai, jog nuo spalio 1 d. turi būti padidintas paslaugų įkainių balas. Be kita ko, ligoninės direktorius atkreipė dėmesį, jog reikėtų taupyti laboratoriniams tyrimams, medikamentams pirkti skiriamas lėšas, kreiptis į merą, kad Savivaldybė ligoninei padėtų pinigais vaistams.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video