2024/05/15

Sužeistiems gandrams pagalbą rasti sudėtinga

Ar teko kada nors matyti autobusu keliaujantį gandrą? Manot – juokaujame, tačiau būtent taip Šepetos gyventojui Vytautui Petruliui buvo patarta gamtosaugininkams nugabenti į jo kiemą atklydusį sužeistą paukštį. Galiausiai jį priglaudė gandrų gelbėti nebespėjanti Lietuvos gyvūnų globėjų asociacija (LGGA).

Pasijuto išjuoktas

Ši istorija – paprasta, tačiau jos vyksmas neeilinis. Daugelis dar vaikystėje skaitėme apsakymus, kaip Jonukas, radęs miške sužeistą paukštelį, sugydė jo žaizdas ir išgelbėjo gyvybę.

Tačiau tikrovė – daug žiauresnė. Pasirodo, sužeistus laukinius gyvūnus ir paukščius geriausia palikti gamtos nuosprendžiui. Tuo įsitikino ir Šepetos kaimo gyventojas V. Petrulis, vieną rytą savo kieme radęs šlitinėjantį gandrą sulaužytu sparnu.

Nusprendęs išgelbėti Lietuvos nacionaliniu paukščiu vadinamą raudonsnapį, vyriškis tuoj pat ėmė telefonu skambinti įvairiausioms institucijoms (nuo aplinkosaugininkų iki televizijos laidų atstovų) ir prašyti pagalbos.

Tačiau tokios šepetiškio pastangos nuėjo perniek.

„Iš manęs, galima sakyti, pasijuokė. Kai žmonės nušauna gandrą, gauna didžiausias baudas. O kai išgelbėji vieną šių paukščių, niekam jo nebereikia. Kvailiausiai pasijaučiau, kai vienas iš tų gyvūnų globėjų man pasiūlė nupirkti gandrui autobuso bilietą ir tokiu būdu nugabenti jį į Panevėžį ar Klaipėdą. Nežinau, ką su tuo gandru ir bedaryti. Jei niekas nepaims, teks paleisti. Juk net nežinau, kuo jis minta – varlių gi neisiu gaudyti“, – kalbėjo darbo šiuo metu neturintis V. Petrulis.

Brangus išlaikymas

„Kupiškėnų mintys“ nusprendė padėti žiemoti Lietuvoje liksiančiam gandrui. Tačiau naujus globėjus paukščiui rasti ir žurnalistams nebuvo lengva.

Kupiškio rajono valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai teigė, kad geriausiai viską sutvarko pati gamta. Sužeisti gyvūnai pakliūva į maisto grandinę ir tampa kažkieno maistu.

„Gamtoje išlieka stipriausi – tokia yra natūrali atranka. Na, o jei pagailo sužeisto gyvūno ir priglaudei, tai ir augink“, – sutartinai aiškino šios tarnybos vyriausieji veterinarijos gydytojai inspektoriai Mindaugas Papuška ir Vida Kaupienė.

Pastaroji specialistė teigė ir pati turėjusi gandro priežiūros patirties. Visą praėjusią žiemą V. Kaupienė savo tvarte laikė žiemoti neišskridusį į šiltus kraštus paukštį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video