2024/05/18

Per lietų grūdus lengviau parduoti

Vis lyja. Ir iš ryto, ir perpiet, ir vakare. UAB „Agrojavai“ direktorius Jonas Matulionis sako, kad toks metas pats geriausiais ūkininkui vežti parduoti grūdų derlių.

Tada ūkininkas nesinervina, kad stovi jo kiti darbai, kad laiką gaišta prie elevatoriaus. Tada be skubos dar ir žodeliu kitu persimeta su pažįstamu, su bendrovės darbuotojais. Žinoma, geriausiai ūkininkas jaučiasi, kai giedra laikosi per visą darbymetį, kol visas javas iš laukų pareina po stogu, sandėlin.

Koks šiemet yra grūdas? To jau galima paklausti ne tik ūkininkus, bet ir bendrovės vadovą J.Matulionį, nes derlius čia jau gabenamas nuo liepos 26 dienos. Ir privežta jo arti 11 tūkst. tonų. 2,5 tūkst. tonų daugiau negu pernai tuo pačiu metu.

Trečdaliu mažesnis žiemkenčių derlingumas, prasta kviečių kokybė. Didelis šiukšlingumas, net iki 33 procentų. Greitesnė javapjūtė, bet dėl mažesnio, neįprastos Lietuvai kaitros iškankinto grūdo bent trečdaliu tuštesni elevatoriai. Taip sako ilgametę grūdų supirkėjo patirtį turintis J. Matulionis.

Patys ūkininkai į didelius apmąstymus apie šiemetės javapjūtės pamokas dar nelinkę leistis. Nes ne viskas ir nupjauta. Nes daugelis javų augintojų labai kuklūs ir savikritiški.

Ketvirtadienį apie 10 valandą prie „Agrojavų“ bendrovės vartų pakalbinom tvarkingon eilutėn vienas paskui kitą išsirikiavusių sunkvežimių, traktorių su priekabomis vairuotojus, kartu atvažiavusius ūkių šeimininkus.

Beveik visi pakalbintieji sakė suvežę kvietrugius. Bendrovė, turinti dvi džiovyklas drėgniems javams, iš anksto sudaro ir paskelbia grafikus, kokie grūdai bus priimami. Ketvirtadienis ir penktadienis buvo skirti rapsams ir kvietrugiams, kitos dvi dienos – kviečiams ir rapsams. Pastarųjų aplinkiniai ūkininkai dar nemažai turi nenukultų.

Taip jau sutapo, kad prie bendrovės laboratorijos ir svarstyklių tą pusdienį vis suko Anykščių ūkininkai. Petras Kairys teigė, kad jam patogu čia apie 50 kilometrų atvažiuoti, kitur būtų toliau: iki Jonavos apie 70 kilometrų, iki Rokiškio – visas šimtas. Kupiškyje esą patikimi partneriai, jie suranda gerus derliaus supirkėjus. Šiuos metus ūkininkas pavadino vargingais. Kvietrugiai jo laukuose šiemet iššalę, gerokai išretėję, o dar nederlingos, smėlingos žemės, grūdų byrėjo tik po 2 tonas iš hektaro. Vienu kartu atvežęs į elevatorių per 10 tonų, ūkininkas sakė vėliau dar atvešiąs čia parduoti apie 30 tonų grūdų. Mėsinių galvijų fermą turintis ūkininkas darbuojasi kartu su sūnumi Andriumi, abu ir grūdus tądien parduoti atvežė.

Kitas anykštėnas, Rolandas Jurkėnas iš Ažuožerių kaimo, taip pat tikino nieko geriau nerandantis už kupiškėnų bendrovę. Nuo namų su kroviniu važiuoti tenka apie 60 kilometrų, iš anksto susitarus, eilėse laukti nereikia. Ir kainos padorios. Ūkininkas neslėpė, kad geriausia grūdus parduoti „Ageronos“, „Avenos“ firmoms, atsiskaitoma per 5 dienas. Šiuokart atvežęs 12 tonų kviečių, dar ūkininkas tarėsi dėl likusių apie 70 tonų pardavimo.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video