2024/05/18

Juodpėnų gyvastį palaiko saujelė aktyvistų

Dar vasaros pradžioje Juodpėnų bendruomenės atstovai kvietė aplankyti jų šiais metais pasodintą rožyną. Į jį kaime gyvenančios šeimos sunešė ir pasodino po vieną gėlių krūmelį. Lankydamiesi Šimonių seniūnijoje, nusprendėme apžiūrėti minėtą gamtos kampelį. Tačiau nustebome – pačiame Juodpėnų centre žydėjo ne daugiau dešimties rožių krūmelių. Pasirodo, tik tiek šiame kaimelyje belikę aktyvių gyventojų. Vėliau Juodpėnų bendruomenės atstovė Bronė Tručilauskienė prasitarė, kad jos kaimas sparčiai sensta ir klimpsta į alkoholio liūną.

Kalbėjomės su šia ilgamete pedagoge, kaip šiandien gyvena juodpėniečiai.

Girdėjome, kad ypatingai paminėjote Lietuvos vardo tūkstantmetį?

Taip, ta proga pastatėme akmenį Juodpėnų centre. Ant jo užkabinta lentelė su užrašu „Lietuvai -1000“.

O pavasarį nugriovę seną pastatą vietoje jo pasodinome rožyną. Šią idėją pasiūlė mūsų bendruomenės pirmininkė Irena Aleksandravičienė. Kiekviena Juodpėnų šeima čia galėjo pasodinti po savo rožių krūmelį ir tokiu būdu papuošti savo kaimą. Pradžioje gėlynas labai gražiai suvešėjo, tik dabar gal reikėtų vėl jį aptvarkyti.

O ar sunku suburti juodpėniečius tokiems darbams?

Kaip čia pasakius. Kas nori, visada ateina, kas ne – tai kviesk nekvietęs, neateis. Kad ir su tuo pačiu rožynu: vieni sodino gėles, tačiau atsirado tokių, kurie, užuot atnešę savo rožę, keletą jų pavogė.

Kaip ir kiekviename kaime, taip ir pas mus, yra atskiras gyventojų kontingentas, besirūpinti tik savo reikalais.

Tačiau galimybių aktyviai veiklai Juodpėnuose visgi dar yra. Juk ir biblioteka, ir laisvalaikio centras dar dirba.

Taip, biblioteka, laisvalaikio centras ir bendruomenės kambarys yra buvusios mokyklos patalpose. Čia prieš porą metų įrengėme naują salę. Tačiau vasarą savo renginius organizuojame lauke ant nugriautos parduotuvės pamatų. Ant jų įsirengėme puikią sceną.

Džiaugiamės, kad mūsų veiklą remia rajono Savivaldybė. Be jos negalėtume išlaikyti buvusios mokyklos pastato – elektra, vanduo ir šildymo išlaidos žiemą reikalauja nemažų lėšų.

O ar dažnai sulaukiate naujakurių?

Turbūt kaip ir visur. Mūsų kaimas – itin sparčiai sensta. Pas mus ne tik kad retai kas beatsikrausto, bet į užsienį baigia pabėgti jaunos šeimos. Ir jų vaikai jau mokosi nebe Lietuvoje.

Nors negali taip teigti, kad jaunų žmonių Juodpėnuose visai nebeliko. Yra keletas šeimų ir jos labai gražiai tvarkosi.

Apskritai galima sakyti, kad Juodpėnai užsikrėtė grožio idėja. Žiūrėk: jei vienas kiemas tvarkosi, tai ir kaimynai neatsilieka.

Ar alkoholis tikrai skandina nemažą dalį jūsų kaimo gyventojų?

Kaip nebūtų liūdna alkoholizmas Juodpėnuose klesti. Girtuoklių turbūt yra kiekviename kaime, tačiau pas mus gal daugiausia. Dėl sunkmečio girtuoklystės sumažėjo, bet turime moterų, kurios be taurelės nebeištveria. Kelios jų nuo to ir mirė.

Kartą bandžiau skaičiuoti, kokia dalis gyventojų mūsų kaime nevengia alkoholio. Iš 300 šeimų – 30 geriančių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video