2024/05/18

Darbo biržose – daugiau drausmės ir kontrolės

Naujausia žmonėms nerimą kelianti žinia – dar vienas nedarbo šuolis Lietuvoje. Pasiektas 18,3 proc. nedarbas. Ir iš karto paskelbta apie griežtesnes bedarbių registravimo taisykles, darbo rinkos stebėsenos pokyčius.

Nuo liepos 28 dienos įsigaliojo naujas Užimtumo rėmimo įstatymo darbo rinkos stebėsenos sąlygų ir tvarkos aprašas.

Šiame apraše įtvirtinti griežtesni reikalavimai, tikimasi, padės išvengi iki šiol buvusio piktnaudžiavimo ir tokių atvejų, kai, užuot įsidarbinę darbo biržų siūlomose darbo vietose, žmonės rinkdavosi bedarbio statusą ir galimybes gauti socialines garantijas. Pagal naująją tvarką bedarbio registracija darbo biržoje galės būti nutraukta ir jis neteks bedarbio statuso, jei atsisakys siūlomo tinkamo darbo, neatvyks į darbo biržą nustatytu laiku priimti pasiūlymo, atsisakys dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, nutrauks profesinį mokymą arba atsisakys įsidarbinti pagal suteiktą kvalifikaciją ar įgytą kompetenciją. Tokiais atvejais registracija bus ne tik nutraukta, bet ir pakartotinai žmogus biržoje galės registruotis ne anksčiau kaip po 6 mėnesių. Bedarbio statuso žmogus neteks ir tuo atveju, jei atsisakys siūlomo sveikatos patikrinimo, siekiant nustatyti jo tinkamumą darbui.

Tikimasi, kad naujoji tvarka leis efektyviau panaudoti “Sodros„ biudžeto lėšas, skiriamas nedarbo socialinio draudimo išmokoms, kurių pastaraisiais metais ryškiai padaugėjo. Taip pat manoma, kad sumažės nenorinčių dirbti, o tik norinčių gauti socialines garantijas žmonių skaičius. Naujasis aprašas buvo parengtas siekiant ištaisyti buvusios sistemos trūkumus, kai į darbo biržas žmonės neretai skubėdavo, norėdami išvengti mokamų paslaugų gydymo įstaigose, pasinaudoti socialinėmis garantijomis, o ne darbo ieškodami.

Apie naująją tvarką pasikalbėjome su Kupiškio darbo biržos direktorės pavaduotoja Laima Vaitiekūniene.

Akivaizdu, kad bedarbio statusą dabar žmogui reikės labai saugoti ir branginti, nes nustatyta nemažai drausminančių aplinkybių. Pavyzdžiui, kaip suprasti tokius teiginius: atsisako tinkamo darbo, atsisako siūlomo sveikatos patikrinimo, atsisako dalyvauti darbo rinkos priemonėse, laiku neatvyksta. Juk gali būti įvairių aplinkybių, svarbių priežasčių žmogui pažeisti tvarką?

Būtent tam ir yra patvirtintas naujasis aprašas, Darbo biržos direktorius šių metų birželio 8 dieną išleido įsakymą, kuriuo įdiegta naujovė – pildoma savarankiškos darbo paieškos kortelė. Bedarbis kelis mėnesius pats aktyviai ieško darbo, tačiau bet kuriuo metu turi būti pasiekiamas biržos specialisto. Važinėti pas mus žmogui nebūtina. Tačiau realybė dažnai būna tokia: davęs kontaktinius telefono numerius, bedarbis neatsiliepia, neprišaukiamas. Taigi dabar yra naujovė, kad nepavykus su bedarbiu susisiekti 3 kartus per 2 dienas, yra laikoma, kad žmogus atsisakė darbo pasiūlymo. Nutraukiama darbo paieška. Vėl registruotis biržoje jis galės po pusmečio.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ada DVARIONAITĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video