2024/05/18

Adomynės širdis – senasis dvaras

Prieš šimtmetį mažą Jonavos kaimelį Kupiškio rajono pietryčiuose nusipirkęs Adomas Vilėniškis privertė gyventojus jį vadinti Adomyne. Ir šiandien čia vis dar gyva šios istorinės asmenybės dvasia – neveltui visas kultūrinis Adomynės gyvenimas sukasi aplink A. Vilėniškio dvarą.

Priglaudžia dvaras

Tęsiame straipsnių ciklą apie mūsų rajono miestelius. Ankstesniuose laikraščio „Kupiškėnų mintys“ numeriuose domėjomės, kuo šiandien gyvena Šimonys. O šįkart nuo Šimonių seniūnijos centro pasukome į rytus, kur netoli Svėdasų įsikūręs Adomynės miestelis.

Čia susitikome su šio kaimo bendruomenės pirmininke Virginija Pakalniškiene. Ji mus nusivedė tiesiai į Adomynės dvarą.

Čia esančiuose kultūros namuose vyksta kaimo renginiai. Bibliotekoje gyventojai naudojasi internetu ir skaito ne visiems įperkamą spaudą. Šį pavasarį suremontuotose medicinos punkto patalpose juos priima bendruomenės slaugytoja Danutė Juknevičienė.

O Adomynės bendruomenės patalpose vyksta pasitarimai, gyventojų sueigos. Iš čia dažniausiai į amžinąjį poilsį palydimi ir mirusieji.

Tačiau Adomynės bendruomenė, vienijanti per 60 narių, nusprendė atsiriboti ir tvarkosi naujas patalpas Adomynės dvare, nuošaliau nuo viso šurmulio. Jie nusprendė suremontuoti dar tarybiniais laikais dvare įrengtą butą. Čia įsikurs šarvojimo salė ir Socialinių paslaugų centras.

Pastarosios įstaigos mažyčiame kambarėlyje bus įrengtas dušas ir skalbimo mašina. Pasak bendruomenės pirmininkės, Adomynėje gyvena nemažai apleistų senelių ir kitų gyventojų, kurie neturi savo namuose vandens. Todėl jie galės apsišvarinti dvare.

„Mūsų socialinė darbuotoja tikrai vargsta su vandens neturinčiais žmonėmis. Kartais ji priversta juos apiplauti net savo namuose. O dabar štai bus patalpos ir galės žmonės praustis“, – sakė V. Pakalniškienė.

Kol kas remontuojamos patalpos dar nebaigtos. Jų atidarymas planuojamas iki žiemos. Tačiau čia pluša Šimonių seniūno parinkti žmonės, kurie turi atidirbti viešuosius darbus už socialinę pašalpą. Žinant, kokie milijonai investuojami renovacijos projektams, Adomynės žmonių ekonomiškumas itin stebina. Jie per metus į savo biudžetą sumeta po nedidelę sumą pinigų ir iš jų planuoja savo darbus. Mat finansavimo iš Nyderlandų paramos fondų, kaip tikėtasi, adomyniečiai taip ir nesulaukė.

Brangiausiai, pasak pašnekovės, kainavo pakeisti elektros instaliaciją. Elektros laidai dėl drėgmės dvare buvo itin sutrūniję ir kėlė pavojų.

Ruošia projektus

„Jau šešeri metai, kai gyvuoja Adomynės bendruomenė. Per pastaruosius metus mūsų smarkiai padaugėjo – žmones sudomino mūsų rengiamos šventės, projektai. Be tradicinėmis tapusių Antaninių, rudenį rengiam smagią Sūrio šventę. Žmonės noriai renkasi ir į etnografinį ansamblį. Juk visiems kartu žymiai smagiau“, – apie aktyvią kaimo bendruomenę kalbėjo pirmininkė.

Adomyniečiai drauge rengia nemažai projektų ir gauna jiems vykdyti finansavimą. Didžiausias tokių darbų – pernai už 21 tūkst. litų bendruomenės patalpoms padaryti baldai, nupirkta vaizdo kamera ir ekranas bei aparatūra filmuotai medžiagai demonstruoti.

„Anksčiau finansavimą gaudavome ir trims, ir keturiems projektams. Tačiau šiemet itin pasijuto lėšų trūkumas – dar kiek gauname tik iš rajono valdžios. Jau pavasarį ruošdamiesi šeimų krepšinio turnyrui turėjome pasitenkinti tik pažadais, kad gausime pinigų prizams nupirkti. Todėl turėjome ieškoti rėmėjų“, – apie pinigines problemas prakalbo V. Pakalniškienė.

Noriai tvarkosi

Tačiau aktyvūs ne tik bendruomenei priklausantys adomyniečiai. Žmonės, pasak V. Pakalniškienės, Adomynėje tampa vis tvarkingesni, noriai puošia ne tik savo kiemus, bet ir patį miestelį.

Viena gražiausių Adomynėje – Astai Kavoliūnienei priklausanti sodyba. Ji šiemet pretenduoja tapti ir gražiausiai tvarkoma Kupiškio rajono sodyba.

Šią vasarą adomyniečiai savo surinktomis lėšomis nusprendė paremontuoti savo Švč. Mergelės Marijos vardo bažnyčią.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video