2024/05/18

Pasaulinės mafijos siūlas atsivyniojo iki Kupiškio

Kupiškio rajoną po pastarųjų mėnesių įvykių iš tiesų būtų galima pavadinti mažuoju Tvin Pyksu. Šį kartą ramų provincijos gyvenimą sukrėtė neįtikėtinas skandalas – sulaikyta kupiškėnų grupuotė, bandžiusi į užsienį parduoti nepilnametę. Jau sulaikyti penki asmenys, kaip įtariama, prisidėję prie šio nusikaltimo.

Spėjama, kad mūsų rajone ir Šiauliuose veikiančių asmenų grupuotė ne tik verčiasi prekyba žmonėmis, bet ir turi nusikalstamų ryšių Italijoje ir Ispanijoje, taip pat verčiasi nelegalia užsieniečių migracija Vakarų Europoje – trečiųjų šalių piliečiams parūpina suklastotus lietuviškus asmens dokumentus.

Sulaikyti pakeliui į Ispaniją

Valstybinės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Šiaulių rinktinės operatyvininkai antradienį kelyje Marijampolė – Suvalkai sulaikė 43 metų vyrą D. D. ir 35 metų moterį R. G. iš Kupiškio rajono. Jie atskirai vairuodami automobilius „Volkswagen Transporter“ ir „Nissan Sunny“ bandė iš Lietuvos išvežti penkiolikmetę iš Alizavos sen. Mūsų rajone prieš porą mėnesių buvo paskelbta šios merginos paieška. Ji tuomet išėjo iš namų ir dingo.

Šiauliečių operacijos metu viename automobilių rasta kupiškėnė paauglė neturėjo jokių asmens dokumentų.

Atlikus kratą sulaikyto vairuotojo piniginėje pareigūnai aptiko jai paruoštus, suklastotus dokumentus. Pagal padirbtą asmens tapatybės kortelę penkiolikmetė turėjo būti pasendinta ketveriais metais ir, kaip įtariama, nugabenta parduoti į Ispaniją, kur jos laukė prostitutės darbas.

Sulaikymo metu taip pat buvo rasta ir antra tapatybės kortelė, priklausanti trisdešimtmečiui Lietuvos piliečiui. Tikėtina, kad ji buvo vežama nelegaliam migrantui.

nksčiau jau yra teistas už išžaginimą ir vagystę. Teismas jį leido suimti trims mėnesiams.

R. G. iš Aukštupėnų kaimo sulaikyta dviem mėnesiams. Gerai italų kalbą mokanti moteris jau du kartus teista užsienyje. Nepatvirtintais duomenimis, įtariamoji turėjo dėvėtų drabužių verslą mūsų mieste. Jos iš Šiaulių kilęs sugyventinis taip pat įsipynęs į minėtus nusikaltimus.

Sulaikyti vietoje

Tuo pačiu metu Kupiškio r. policijos komisariatas savo operaciją vykdė mūsų mieste ir rajone. Kupiškio pareigūnai sulaikė vieną, kaip įtariama, prie to paties nusikaltimo prisidėjusį, penkis kartus už vagystes teistą trisdešimtmetį M. D. Jį teismas leido suimti dviem mėnesiams.

Be to, Kupiškio pareigūnai, atlikę kratas, rado įvairių dokumentų: draudimo liudijimų, įgaliojimų naudotis transporto priemonėmis užsienio šalyse. Jie sulaikė ir antrąjį kupiškėną N. B. 35 metų vyras yra anksčiau teistas dėl naminės degtinės gamybos. Jis suimtas aštuonioms paroms.

Vakar sulaikytas ir penktasis tiriamo nusikaltimo įtariamasis. Tai Šiauliuose gyvenantis buvęs kupiškėnas.

„Kai buvo pasienyje sulaikinėjami minėti asmenys, mes čia vietoje dėl tų pačių įtarimų sulaikėme trečiąjį – Kupiškyje pasilikusį įtariamąjį. O kratų metu suėmėme ir dar vieną žmogų. Todėl nereikia manyti, kad mūsų pareigūnai nieko nežinojo apie šiuos nusikaltimus. Ši grupuotė sekama seniai – apie prekybą žmonėmis buvome anksčiau net ir valdžią informavę, – teigė Kupiškio rajono policijos komisariato viršininko pavaduotojas Linas Dovydėnas. – Tačiau šį tyrimą kuruoja Šiaulių apygardos prokuratūra, nes įtariama, kad į užsienį parduota ir daugiau merginų ir ne tik iš mūsų rajono“.

Pirmosios žinios apie galimą vaiko verbavimą, siekiant išvežti jį į užsienį bei įtraukti į prostituciją, o taip pat dėl disponavimo suklastotais dokumentais gautos dar šių metų pradžioje.

Už padarytus nusikaltimus prekeiviams žmonėmis gresia iki 12 metų nelaisvės.

Bendrininkų grupė

Įtariamųjų, pasak L. Dovydėno, gali būti ir daugiau. Dabar vyksta tyrimas, todėl detalių komentuoti negalima. Tačiau jau aišku, kad į šiuos nusikaltimus įsivėlę kupiškėnai palaiko itin glaudžius ryšius su Šiaulių nusikalstamo pasaulio atstovais. O visos grupuotės tinklas gali siekti tolimiausias mūsų žemyno šalis.

„Kol kas sunku pasakyti, ar tai iš tiesų tikras nusikalstamas susivienijimas, tai turi patvirtinti teismas. Tačiau faktas, kad tai bendrininkų grupė, pasiskirsčiusi vaidmenimis. Vieni ieško, kiti veža“, – sakė pareigūnas.

Taip pat, pasak L. Dovydėno, galima garantuoti, kad kupiškėnai ne pirmą kartą įkliūna gabendami žmones. Ne per seniausiai vienas mūsų rajono gyventojas yra sulaikytas Europos Sąjungoje vežęs 7 kurdų tautybės piliečius. Migrantus jis gabeno iš Turkijos.

„Taip pat turime duomenų, kad mūsų gyventojai už vagystes, narkotikus ir kitus nusikaltimus buvo sulaikyti Švedijoje, Šveicarijoje, Ispanijoje, Austrijoje… Toliausia, kur kupiškėnai įkliuvo, Pietų Amerika. Kolumbijoje sugautas narkotikus gabenęs mūsų kraštietis. Taigi informacijos apie užsienyje nusikalstančius mūsų žmones tikrai turime“, – kalbėjo L. Dovydėnas.

O dėl prostitucijos, pasak pašnekovo, ne naujiena, kad mūsų rajono gyventojos renkasi tokį darbą užsienyje. Tačiau pilnametės tai daro savo noru, o kai kuriose valstybėse, tokiose kaip Olandija, Vokietija, šis verslas legalizuotas, todėl teisėsauga čia nieko negali pakeisti.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Ingrida NAGROCKIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video