2024/05/18

Subatėnės ūkyje – pieną duodančios avys

Retas kuris yra ragavęs avies pieno. O subatėnė Stasė Klimavičienė jau daugelį metų tik jį ir tegeria. Ostfrizų veislės avytes auginanti pensininkė džiaugiasi, kad jas auginti apsimoka daug labiau nei karvę. Jos duoda maistingesnį pieną, o iš kašmyrinės vilnos galima nusimegzti šilčiausias kojines.

Be ilgavilnių avyčių, subatėnės ūkyje dar ganosi žemaitukų veislės arkliukas, kalakutinės vištos, krūva triušių ir kitų gyvulėlių.

Išmaitina visą šeimyną

„Turiu ekonomistės išsilavinimą, todėl viską gerai paskaičiuoju ir pasveriu“, – pradėdama kalbėti apie savo ūkį prasitarė S. Klimavičienė.

Kai šiandien daugelis atsisako gyvulių, esą juos auginti visai nebeapsimoka, subatėnė – visiškai priešingos nuomonės. Laikydama ūkį tokiu sunkiu laiku, moteris teigia išvengianti bado. Jos gyvuliai pamaitina ne tik septintą dešimtį peržengusią šeimininkę, bet ir jos tris vaikus su šeimomis.

„Aš gaunu 600 litų pensiją ir turiu tris vaikus, kurie sukūrę šeimas. Ir tarp viso šio pulko tik vienas žmogus turi darbą. Tai štai kaip mes išsiverčiame. Viską imam iš savo ūkio – ką pasėjam, tą ir pjaunam“, – sakė S. Klimavičienė.

Jos ūkyje šiuo metu ganosi pulkas kalakutinių vištų ir daugiau nei 40 triušių. Todėl kiaušinių ir mėsos moteriai niekuomet nepritrūksta.

Avių pienas

Be šių gyvulių, subatėnė dar laiko dvi Ostfrizų veislės avis. Sulaukusios jauniklių jos 4 mėnesius duoda savo mažyliams pieno. Dalį jo, po litrą per dieną, pavyksta pavogti ir pačiai šeimininkei.

Daugelio šalių gyventojai avių pieną vartoja maistui. Jie jį geria šviežią arba perdirba į įvairių rūšių sūrius ir jogurtą. Pas mus šis maistingas gėrimas – jau primirštas.

Pasak S. Klimavičienės, apie Ostfrizų avytes daugiau žino žemaičiai. Jie dažnai kreipiasi ir į subatėnę prašydami parduoti šių gyvulių jauniklių.

O mūsų krašto žmonės dažnai net nežino, kad avys duoda pieno. Tačiau palyginus su kitų naminių gyvulių pienu, jis – koncentruotesnis ir riebesnis. Šis gėrimas baltesnis už karvės pieną, nes jo riebaluose nėra karotino pigmento. Jame gausu amino, įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų, ypač kalcio.

Tokio pieno skonis, pasak pašnekovės, nepaprastai geras. Iš jo subatėnė dažnai pasidaro varškės.

Ypatinga ir šių avių mėsa. S. Klimavičienės teigimu, avienos daugelis atsisako dėl nemaloniai burną aplimpančio lajaus, o jos auginamų gyvulių mėsa tokių pojūčių nesukelia.

Be to, Ostfrizų avys – ilgaplaukės vilnos šaltinis.

Kartą per metus nusikerpanti savo kudlotąsias pašnekovė visą savo šeimyną apdovanoja šiltutėlėmis kojinėmis.

„Mes su dukra labai mėgstam megzti. Savo avių vilną susitvarkau pati ir visą žiemą abi mezgam visokiausius mezginius“, – džiaugėsi S. Klimavičienė. Ir pademonstravo ne vieną savo rankdarbį.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Rita LUKŠIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video