2024/09/23

Šimonyse – gausos, padėkos ir bendravimo šventė

Rugpjūčio 15-ąją švenčiama Dievo Motinos Marijos dangun ėmimo šventė. Pasakojama, kad apaštalai atidarę Marijos kapą, nerado jos kūno – tik gėles. 1950 m. popiežius Pijus XII tikėjimą, kad Marija buvo paimta į Dangų su siela ir kūnu paskelbė kaip dogmą.

Lietuvoje ši šventė tradiciškai dar vadinama Žoline, nes tądien atnešami pašventinti žolynai, padėkojama Dievui už derlių. Pašventinti žolynai turi ypatingą apsauginę ir gydomąją galią.

Žolinės atlaidai – Dievo Motinos Marijos dangun žengimo šventė – rugpjūčio 15-oji, tradiciškai į Šimonis sukviečia minias žmonių iš įvairiausių mūsų rajono ir Lietuvos kampelių. Kas tik gali, tądien skuba čia pašventinti žolynų, savojo derliaus, malda pagarbinti Dievo Motinos Marijos, paprašyti jos užtarimo ir pagalbos atliekant savo gyvenimiškas priedermes, pasimelsti už save ir savo artimuosius. Šiemet Žolinės atlaidai Šimonyse vyko 339-ąjį kartą. Šv. Mišias aukoję Šimonių Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų parapijos kunigas Saulius Kumelis ir kunigas iš Zarasų Antanas Zulonas (beje, mūsų kraštietis, kilęs iš Papilių) tikinčiuosius kvietė pavesti Dievo Motinos Marijos globai savo tautą, šeimą, savo ateitį.

Šv. Mišių auka buvo skirta ir Lietuvos nepriklausomybės 20-mečiui. Kunigas A. Zulonas savo pamoksle pabrėžė, jog esame praradę didžiąją vertybę – meilę. Kvietė į šią vertybę atsigręžti, prašydamas Dievo Motinos Marijos, kad ji globotų Lietuvą, Šimonių ir visą Kupiškio kraštą.

Kitais metais sukaks 70 metų nuo paskutinio šv. Marijos apsireiškimo Šimonių padangėje. Pasakojama, kad 1941 m. visa Šimonių apylinkė buvo nušvitusi ryškia šviesa, kurią regėjo daugelis, tačiau virš bažnyčios pasirodžiusią Mariją išvydo tik keturi žmonės. Pirmą kartą šiame krašte šv. Marija apsireiškė 1446 m. Ją regėjo girioje pasiklydę vaikai.

Bažnyčios skelbiama, kad Šv. Marija yra apsireiškusi daugiau nei dešimtyje pasaulio vietų – žinomiausios Lurdas, Fatima, Medjugorje bei Šiluva kur, kaip teigiama, buvęs pirmas žinomas jos apsireiškimas Europoje 1608 m. Pasak įvairių šaltinių, yra liudijimų apie du tūkstančius kitų jos apsireiškimo vietų, kuriuos visus bažnyčia gerbia.

Senovės baltai Žolinę skyrė apeigoms didžiajai Deivei gimdytojai Ladai atlikti ir jai atiduoti užaugusio ir subrendusio derliaus aukas. Iki tos dienos niekas nedrįsdavo valgyti naujojo derliaus vaisių.

Plačiau skaitykite „Kupiškėnų mintyse“

——-
Autorius: Banguolė ALEKNIENĖ

Dalintis
Komentarų nėra

Sorry, the comment form is closed at this time.

Rekomenduojami video